Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

ACTIEFIGUREN || “Activisten hebben het niet makkelijk maar de strijd is het waard”

Gepubliceerd op 19 december 2019

In de rubriek Actiefiguren spreken we met de vrijwilligers en donateurs die ons werk mogelijk maken. We bespreken wat hen beweegt, waarom ze voor Het Actiefonds kozen en wat onze wereld volgens hen nodig heeft. Voor deze aflevering spraken we met Dorien. Dorien (25) is sinds een jaar donateur van Het Actiefonds en schrijfster. “De strijd is het waard. Als een paar activisten opstaan dan leidt dat heel snel tot een sneeuwbalreactie.”

Update

Zwarte Piet

Dorien komt uit Amsterdam, studeerde sociologie en genderstudies en werkt bij de Volkskrant. Ook schreef zij het boek Feminist fataal, waarin zij thema’s als seksualiteit, gender en racisme toegankelijk maakt voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Over het belang van activisme is Dorien duidelijk. “Activisme confronteert mensen met hun gedrag. Daar zitten ze eigenlijk niet op te wachten maar dat is juist het punt. De beweging tegen Zwarte Piet is daar een goed voorbeeld van. Die bestaat al een eeuw maar pas toen men in 2011 ging demonstreren bij de intochten werden veel mensen wakker. Daardoor zien we nu dat het Sinterklaasfeest eindelijk verandert.”

Soms probeer ik zelfs vegan te zijn maar te vaak laat ik me dan weer verleiden door een kaasplank

Radicaal activisme

Zelf zit ze niet bij een sociale beweging. “Ik ben wel aanwezig bij demonstraties, zoals de Women’s March, Mars tegen Racisme of Kick Out Zwarte Piet. Maar ik vind het moeilijk me aan één beweging te binden. Dat betekent niet dat ik radicaal activisme niet belangrijk vind. Het is superbelangrijk dat mensen in de Kalverstraat gaan liggen om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Maar zelf schrijf ik liever een boek zodat ik in alle rust een bepaald onderwerp kan leren begrijpen.”

 

Ze omschrijft zichzelf dan ook wel als activist. “Ik gebruik mijn social media en probeer in mijn persoonlijke omgeving bewustzijn te creëren over belangrijke onderwerpen. Zo leg ik familieleden uit dat Zwarte Piet racistisch is en praat ik met vrienden over seksualiteit. Ook pas ik mijn koopgedrag aan en eet ik al 17 of 18 jaar geen vlees meer. Soms probeer ik zelfs vegan te zijn maar te vaak laat ik me dan weer verleiden door een kaasplank…”

Het T-shirt met opdruk “All men? Nein danke” was onderdeel van een actie tegen de oververtegenwoordiging van mannelijke dj’s tijdens het Amsterdam Dance Event. De actie werd gesteund door Het Actiefonds.

Sneeuwbalreactie

Dat er verschillende vormen van activisme zijn beschrijft ze ook in haar boek. Eén van de manieren die ze daarbij ook noemt: doneren aan Het Actiefonds. “Het Actiefonds spreekt mij aan vanwege haar inclusiviteit. Groepen van over heel de wereld met totaal verschillende doelen kan ik via Het Actiefonds steunen. Dat is voor mij belangrijk omdat alle problemen uiteindelijk met elkaar te maken hebben. Bovendien steunt Het Actiefonds beginnende activisten. De mensen die met weinig middelen de straat op gaan om te vechten voor hun rechten.”

Juist die mensen hebben financiële steun nodig. “Activisten hebben het niet makkelijk. Maar de strijd is het waard. Als een paar activisten opstaan dan leidt dat heel snel tot een sneeuwbalreactie.”

Dat zagen we bij Kick Out Zwarte Piet maar ook bij de demonstraties in Ecuador of de acties van de Adivasi-gemeenschap in India. Activisten voeren de strijd voor verandering aan. Daarbij hebben ze onze en dus ook jullie hulp nodig. Wil je helpen? Klik hier om te zien welke acties wij steunen.