Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Bevolking Zimbabwe protesteert tegen mensenrechtenschendingen, corrupte overheid en slechte leefomstandigheden.

Zimbabwe

Zimbabwe protesteert tegen corrupte regering

Locatie

juli 2020 || Zimbabwanen verzetten zich radicaal tegen corrupte overheid

corruptie - mensenrechten - Mnangagwa

doneer nu

Het autoritaire bewind van president Emmerson Mnangagwa houdt Zimbabwe in zijn greep. De inwoners van Zimbabwe zijn de corrupte, gewelddadige overheid zat. Op 31 juli 2020 werd een groot protest gehouden in de hoofdstad Harare.

Actie

De Epworth Residents Development Association [ERDA] is een van de partijen die dit protest organiseerden. ERDA is een sociale beweging die de belangen van burgers verdedigt en vertegenwoordigt. Ze werkten samen met politieke oppositiepartijen, regionale commissies en mensenrechtenorganisaties om duizenden burgers te verzamelen voor het landelijke protest tegen de regering.

Inwoners in het hele land zijn woedend – niet alleen over schendingen van mensenrechten, maar ook over de erbarmelijke toestand van het gezondheidssysteem en verslechterende levensomstandigheden. Corruptie en wanbeleid hebben geleid tot de ineenstorting van de economie en enorme problemen in infrastructuur.

Vanwege de gespannen politieke situatie was er tijdens de demonstratie een gespecialiseerd team aanwezig voor het waarborgen van de veiligheid van de demonstranten. Dit was hard nodig, ERDA had de ernst van de situatie goed voorzien. De regering nam buitensporige maatregelen; de hoofdstad Harare werd afgesloten voorafgaand aan het protest, de demonstranten werden hard aangepakt door de politie en het leger en een groot aantal activisten van de oppositie werd veroordeeld voor verraad. Het ERDA-team was aanwezig om het geweld van het Zimbabwaanse regime vast te leggen.

Aangezien dit een voortdurende actie is, zal de ERDA, samen met andere bewegingen, elke gelegenheid aangrijpen om overheidscorruptie radicaal te bestrijden en tegelijkertijd aandringen op waardige leefomstandigheden voor de inwoners. Het Actiefonds ondersteunt ERDA in hun hoognodige strijd voor een beter Zimbabwe.