Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

De Zenith Young Women Achievers in Malawi pleiten voor het recht op veilige abortus

Malawi

Zenith pleit voor het recht op veilige abortus

Locatie

oktober 2020 || Om te pleiten voor het recht op veilige abortus, organiseerde Zenith een publiekscampagne om leden van het parlement in Malawi aan te sporen de wet op de zwangerschapsafbreking door te voeren.

abortus - reproductieve rechten - vrouwenrechten

doneer nu

Moedersterfte in Malawi blijft een van de hoogste ter wereld (574 vrouwen sterven per 100.000 levendgeborenen in 2014). Dit vormt een groot probleem voor de volksgezondheid voor het land.

Actie
  • Algemene info
  • Updates (1)

Het merendeel van de abortusprocedures in Malawi wordt uitgevoerd onder clandestiene en onveilige omstandigheden. Complicaties door slecht uitgevoerde abortus zijn naar schatting verantwoordelijk voor tussen 6% en 18% van de moedersterfte in Malawi. Momenteel is abortus alleen legaal in Malawi wanneer het levensbedreigende situatie voor de vrouw betreft. Het ondergaan van een abortus om een ​​andere reden wordt bestraft met 7–14 jaar gevangenisstraf. Er wordt momenteel een nationaal debat gevoerd over het al dan niet verruimen van de abortuswet door meer situaties waarin een abortus legaal kan worden verkregen bij wet vast te leggen.

Om dit debat de goede kant op te sturen – namelijk legalisatie van abortus- organiseerde Zenith een publiekscampagne om leden van het parlement in Malawi aan te sporen de wet op de zwangerschapsafbreking door te voeren. De campagne omvat een solidariteitsmars en het voordragen van een petitie aan de districtscommissaris.

Bescherming van reproductieve rechten

Nu de wereldwijde zichtbaarheid van pro-life bewegingen langzaam toeneemt, hebben we steeds meer activisten nodig zoals de Zenith Advocacy-groep. Veilige abortus is essentieel om de rechten van de vrouw te beschermen, aangezien het verbieden van abortus, abortus niet elimineert, maar het alleen minder veilig maakt.

Het doel van Zenith is om de rechten van vrouwen en meisjes te beschermen. In eerdere acties protesteerden ze tegen straatverkopers die vrouwen lastigvielen omdat ze minirokjes op straat droegen, werkten ze samen met traditionele leiders om gedwongen kindhuwelijken uit te bannen en pleitten ze tegen traditionele en culturele praktijken die vrouwen en meisjes een vergroot risico op hiv/aids brengen. Het Actiefonds ondersteunt Zenith in hun nieuwe project voor veilige abortus. Volg de acties van Zenith via Facebook of Instagram.