Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:
Palestina

Wereldwijde week tegen Israëlische apartheid

Locatie

Het Actiefonds steunde de opening van de Israeli Apartheid Week in Gaza

BDS - Israeli Apartheid Week - Razan Najjar - Wereldwijd

doneer nu

Afgelopen maart vond de jaarlijkse Israeli Apartheid Week plaats. In dertig landen, verspreid over vijf continenten organiseerden activisten in deze week meer dan tweehonderd evenementen met het thema: ‘Stop Arming Colonialism’. Het doel van deze week was om de kennis over en steun voor de Boycott, Divest, Sanction beweging (BDS) te vergroten.

Actie

Wereldwijd

In de Arabische wereld vonden veel evenementen plaats omtrent G4S – een Brits beveiligingsbedrijf dat Israël helpt met het beheren van gevangenissen, waar duizenden Palestijnen – in veel gevallen zonder rechtszaak – vastzitten en soms gemarteld worden. Een van de campagnes van de BDS-beweging is gericht op G4S, met als gevolg dat het bedrijf nu uit veel Arabische landen wordt geweerd.  Evenementen vonden plaats in Koeweit, Jordanië, Egypte en Marokko.

In Afrika organiseerden activisten ook tientallen evenementen – in Botswana, Swaziland, maar voornamelijk in Zuid-Afrika, waar historisch gezien de link met Palestina zeer sterk is. In Latijns-Amerika is de aandacht voor Palestina ook groot, meerdere evenementen werden georganiseerd in Chili, Argentinië, Brazilië, Colombia en Mexico.

Foto: Studenten protesteren tegen de banden die hun universiteit heeft met Israël

In de Verenigde Staten werd vooral door studenten aandacht besteed aan de Israeli Apartheid Week. Op twintig campussen waren er evenementen. En door heel Europa werden er meer dan honderd evenementen georganiseerd, die soms te maken kregen met repressie vanuit de staat: in Wenen zegde een museum onder druk van de staat een informatieavond met de Zuid-Afrikaanse, anti-apartheid activist Ronnie Kasrils af. Ook in Duitsland en Frankrijk kregen BDS-activisten te maken met staatsrepressie.

Foto: de Zuid-Afrikaanse, anti-apartheid activist Ronnie Kasrils sprak in Wenen, Bern, Genève, Londen en Berlijn.

Palestina

In Palestina zelf stonden er logischerwijs ook evenementen op de planning. In Ramallah kwamen 800 activisten bij elkaar op de zesde nationale BDS-conferentie, maar ook in Jeruzalem en Nablus kwamen mensen samen.

Het Actiefonds steunde de opening van de Israeli Apartheid Week. Deze vond plaats in Gaza. De openingstoespraak werd gegeven door Sabran Najjar, de moeder van de 20-jarige verpleegster die tijdens protesten in Gaza door de IDF (Israeli Defense Forces) werd doodgeschoten – Razan Najjar.

Foto: De 20-jarige verpleegster Razan Najjar, doodgeschoten door de IDF.