Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Lokale ngo strijdt tegen gruwelijke groepsverkrachtingen

Tanzania

Vrouwengroep komt op voor slachtoffers van verkrachting

Locatie

Navasha Women Group werd opgericht in 2008 om mensenrechten en gendergelijkheid in Kigoma, Tanzania, te beschermen. Het werk wordt gedaan door vrijwilligers.

€ 770

feminisme - Tanzania

doneer nu

In Kigoma, Tanzania, worden verkrachtingen getolereerd door politie en overheid. Slachtoffers krijgen niet of nauwelijks hulp en verliezen de connectie met de samenleving. Een lokale ngo komt op voor hun rechten.

Actie

Opgesloten

Vrouwen in Kigoma, Tanzania, leven sinds 2016 in angst voor een gruwelijke nieuwe vorm van georganiseerde misdaad die bekend staat als ‘Teleza’. Groepen mannen overvallen vrouwen in hun woning en verkrachten ze. Voornamelijk alleenwonende vrouwen zijn het slachtoffer. De mannen smeren zich in met vet of olie zodat ze minder makkelijk te pakken zijn en sluiten de buren op of drogeren ze zodat die niet in kunnen grijpen.

Alsof dit niet al erg genoeg is lijken de politie en lokale leiders de Teleza te tolereren. Sterker nog, de verkrachting leidt vaak tot stigmatisering van de slachtoffers die daardoor moeilijk aan een baan komen en sociaal geïsoleerd raken. Bovendien zijn de kosten voor medische behandeling uitzonderlijk hoog en lopen de vrouwen een enorm risico op HIV of AIDS.

Aandacht

Navasha Women Group is een ngo die opkomt voor de rechten van deze vrouwen. Op dit moment plannen zij een campagne die het lot van de slachtoffers onder de aandacht van de bevolking en politici moet brengen. Door middel van een demonstratie voor het hoofdkantoor van regionale politici willen zij die ertoe dwingen actie te ondernemen tegen de Teleza. Ook heeft de groep verhalen van slachtoffers verzameld die zij online wil publiceren om zo nationale en internationale aandacht te genereren. Het Actiefonds steunt beide campagnes.

Foto: Noel Feans via deze link van Flickr / CC BY-SA