Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Vrede begint bij de mensen

Zuid-Soedan

Vredesdialoog op congres Zuid-Soedan

Locatie

De Zuid-Soedanese ngo SOSSUCA organiseerde een succesvol vredescongres in de stad Mundri.

congres - grassroots - Vrede - Zuid-Soedan

doneer nu

Al vijf jaar lang vechten regeringstroepen van president Salva Kiir en rebellen van voormalig vicepresident Riek Machar om de macht in Zuid-Soedan, met alle gevolgen van dien: 190.000 mensen stierven door geweld, nog eens 190.000 mensen stierven door honger en een kwart van de bevolking van Zuid-Soedan vluchtte voor het geweld – zo’n 4,5 miljoen mensen.

Actie

Verbinding

Gelukkig zijn er mensen die op zoek gaan naar de raakvlakken tussen mensen, die zoeken naar verbinding en een oplossing voor het geweld. Deze dappere mensen, die leven in gewelddadige tijden verdienen onze steun. Een van de groepen die mensen wil verbinden is SOSUCCA, een ngo die voortkomt uit de Zuid-Soedanese studentenbeweging.

Het geweld creëert een grote afstand tussen personen van verschillende etnische groepen, verschillende clans en verschillende families. SOSUCCA organiseerde een congres dat mensen van verschillende groepen bij elkaar bracht. Tijdens dit congres konden mensen open spreken over hun ervaringen en trauma’s, met als doel de afstand tussen groepen mensen te verkleinen en het vreedzaam samenwonen te bevorderen. Het Actiefonds maakte dit congres financieel mogelijk en het congres was een succes!

De Zuid-Soedanese minister Awut Deng Acuil (links) van Gender, Social- and Child Development opende het congres, zij won in haar leven meerdere prijzen voor haar inzet in vredesprocessen.

Hoe nu verder?

De dialoog bleek voor de aanwezigen zeer motiverend te werken: ze besloten dat ze dit vaker willen doen, op meer plekken en met speciale thema’s. Op de planning staan nu: dialoogsessies gericht op jongeren, vrouwen en ouderen; dialogen met leden van het parlement en de politie; trainingen over het oplossen van conflict en het verwerken van trauma’s en sportactiviteiten om de onderlinge vrede te bevorderen. Ook staan de eerste twee congressen in andere staten gepland, in twee andere staten organiseert SOSUCCA binnenkort congressen.

Ook jij kan helpen!

Het Actiefonds is in de maand mei keihard aan het werk om 250 nieuwe donateurs te krijgen. Zo kunnen we nieuwe actiebewegingen steunen – zij kunnen met beperkte middelen een enorme verandering teweegbrengen! Word donateur van Het Actiefonds en samen zetten we een stap naar een inclusieve, schone en eerlijke wereld!

Donateur worden kan via deze link: https://hetactiefonds.nl/doneer-nu/