Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Groep creëert en veilige en economisch zelfvoorzienende plek in Zarzis

Tunesië

Veilige haven voor migranten in Zarzis, Tunesië

Locatie

Het Actiefonds heeft een vijfdaags congres van het initiatief Europe Zarzis Afrique gesteund. De groep wil in de Tunesische kustplaats Zarzis een economisch zelfvoorzienend toevluchtsoord voor migranten stichten.

Migratie - Tunesië - Zarzis

doneer nu

De groep Europe Zarzis Afrique is een Tunesisch-Italiaans initiatief dat is ontstaan na de revolutie in Tunesië. Na de revolutie van 2011 vluchtten tienduizenden Tunesische jongeren naar Europa. Maar een aantal van deze jongeren is nooit aangekomen in Europa. Tijdens de zoektocht van Tunesische families naar verdwenen familieleden zijn zij in contact gekomen met activisten in Italië. Dit contact heeft vervolgens geleid tot een informele groep die protesteert tegen het Europese migratiebeleid. Nu proberen ze in de Tunesische kustplaats Zarzis een veilige haven voor migranten te creëren.

Actie

Barre omstandigheden in Libië

Een meerderheid van migranten die vanuit Noord-Afrika de Middellandse Zee naar Europa proberen over te steken vertrekken vanuit Libië. Maar door het strenge migratiebeleid van de Europese Unie en de burgeroorlog in Libië, zijn veel migranten klem komen te zitten in Libië. Veel migranten in Libië belanden vervolgens in detentiecentra waar de omstandigheden erbarmelijk zijn of zij vallen in handen van één van de vele criminele bendes die daar actief zijn. Een veilige haven voor migranten nabij Libië kan voorkomen dat migranten in benarde posities terecht komen.

Toevluchtsoord Zarzis

De initiatiefnemers proberen in Zarzis een plek te creëren waar migranten en Tunesische jongeren op duurzame wijze een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Met steun van Het Actiefonds heeft de groep van 1 tot 5 augustus conferenties georganiseerd met migranten, inwoners van de stad Zarzis en lokale hoogwaardigheidsbekleders.

In eerste instantie willen de initiatiefnemers van Europe Zarzis Afrique in Zarzis drie kleinschalige economische projecten starten om migranten en werkloze jongeren in Zarzis de mogelijkheid te geven zelf een bestaan in Zarzis op te bouwen.