Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Digitale technieken voor (veilige) directe actie

Duitsland

Veilig actievoeren: hoe gebruik je digitale media?

Locatie

Hoe communiceer je veilig over jouw geplande actie? Het Duitse Team Q ziet een uitdaging: met workshops en online skillsharing willen ze activisten helpen verantwoord gebruik te maken van digitale media.

activisme - digitaal - skillsharing - social media

doneer nu

Een groeiend aantal actiegroepen in de klimaatbeweging (en daarbuiten) heeft een sceptische houding tegenover het gebruik van social media en smartphones. Niet onterecht, want er is nogal een veiligheidsrisico. Je kunt er maar beter vanuit gaan: de staat leest mee.

Actie

Arrestaties
Veel activisten vermijden het gebruik van digitale media en hebben daar logische redenen voor. De keerzijde is dat hun werk weinig (media)aandacht genereert. In het huidige tijdperk is het bijna onmogelijk draagvlak te creëren zonder gebruik te maken van social media. Zo krijgen acties nauwelijks zichtbaarheid en gaat er veel effect verloren. Voorbeeld: het live streamen van een blokkade in een kolenmijn en foto’s publiceren vanuit het oogpunt van de activisten levert de nodige media-aandacht op. Het documenteren van zulke acties is cruciaal voor publieke zichtbaarheid en bewustwording.

Maar veel actievoerders zijn bang voor onderdrukking en surveillance. Wanneer informatie in verkeerde handen terecht komt leidt dit onherroepelijk tot repressie in de vorm van bijvoorbeeld arrestaties.

#Activisme
In de actiebeweging is ook een ander uiterste actief: denk aan de jongere generatie die gretig en zeer effectief gebruik maakt van social media zoals Instagram (de enthousiaste activisten van Fridays For Future bijvoorbeeld, met een digitale klimaatstaking). Hun bereik is enorm. Maar deze generatie gaat ook stukken minder voorzichtig om met digitale communicatiemiddelen en is zich vaak niet bewust van de risico’s die het gebruik van dergelijke media met zich meebrengt. De Duitse actiegroep Team Q ziet een mooie uitdaging: voor zowel de digitale-media-weigeraars als de social media junkies.

Online, maar dan veilig
Deze groep wil activisten van beide ‘uitersten’ helpen door technische support te geven in de vorm van workshops. Daarnaast lanceert de groep een campagne om de kennis van digitale middelen te vergroten. Ze willen een toegankelijke kennispagina bijhouden om iedereen informatie te bieden over veilige mediatechnieken. Tot slot organiseert Team Q (die overigens ook samenwerkt met de bekende Duitse klimaatactiegroep Zucker Im Tank) online ‘skillsharing’ evenementen voor activisten: over hoe je veilig over een actie communiceert.