Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Tanzaniaanse activisten strijden tegen traditionele verkrachtingen van minderjarige meisjes

Tanzania

UFADEA voert campagne tegen Sexual Cleansing

Locatie

Het UFADEA uit Tanzania is een campagne gestart tegen de traditie ‘sexual cleansing’ van de Yao en Makonde tribes in het Masasi district, die het verkrachten van jonge meisjes en vrouwen (leeftijd tussen de 11 – 16 jaar) als ‘rite de passage’ zien.

€ 750

bewustmakingscampagne - Bijeenkomst - empowerment - gender gelijkheid - seksueel misbruik - vrouwenrechten

doneer nu

Het UFADEA (Undugu Family Development Association) is een NGO uit Tanzania opgericht in 2001 en strijd voor gender gelijkheid, mensenrechten en waardigheid in Tanzania. Met behulp van Het Actiefonds hebben zij deze maand een campagne gestart tegen de traditie ‘sexual cleansing’ van de Yao en Makonde tribes in het Masasi district, die het verkrachten van jonge meisjes en vrouwen (leeftijd tussen de 11 – 16 jaar) als ‘rite de passage’ zien.

Actie

Sexual Cleansing in de Masasi District

Deze traditie houdt in dat de meisjes, na hun eerste ongesteldheid, verplicht zijn om drie dagen achter elkaar seks te hebben met de ‘community cleanser’ als overgangsritueel naar ‘womenhood’. De ouders van het meisje zoeken naar de ‘geschikte man’, nemen hem in huis, koken voor hem en betalen hem vervolgens voor zijn ‘service’. De ouderen vertellen en geloven zelf, dat de meisjes met deze man naar bed moeten op deze leeftijd, omdat er anders ongeluk op hun pad gaat komen; ziektes, ongelukken, of dood bij hun ouders of zelfs de hele gemeenschap. Deze traditie van ‘sexual cleansing’ overkomt ook vrouwen die een abortus hebben gehad, wiens man is overleden of die overspel heeft gepleegd.

Deze ‘sexual cleansing’ rituelen zijn gevaarlijk, het kan ziektes als HIV/AIDS overdragen, veroorzaakt ongewilde zwangerschappen waardoor de meisjes hun school niet afmaken, brengt fysieke en psychische schade toe bij de meisjes en bovenal ontmenselijkt het de eigenwaarde van de vrouw. Bovendien komen er veel meiden te overleden tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling.

Campagne voor educatie en bewustwording

De campagne van het UFADEA is een bewustwording-campagne rondom the lokale raadsleden die deze traditie bij wet kan verbieden en kunnen veranderen. Daarnaast zal het UFADEA de 65 Yao en Makonde activisten mobiliseren zodat zij met de lokale ‘chiefs’ in gesprek kunnen gaan over de gevolgen van deze traditie. Als het de groep lukt om deze traditie te verbieden bij de raadsleden kunnen zij dit benoemen bij de lokale ‘chiefs’ zodat er een daadwerkelijke verandering in gang gezet kan worden.