Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Drummen tegen neonazi's in Boedapest

Hongarije

Tegendemonstratie met drums tegen mars van neonazi’s in Boedapest

Locatie

Op 8 februari 2020 organiseert Rhythms of Resistance opnieuw een tegendemonstratie tegen de jaarlijks demonstratie van de neonazi’s in Boedapest. Op deze dag herdenken de neonazi’s de laatste dagen van de bezetting van Boedapest door Nazi-Duitsland.

creatief protest - racisme

doneer nu

In Hongarije vormt zich een steeds grotere groep jonge neonazi’s, die jaarlijks de straat op gaan om de bezetting van Boedapest door Nazi-Duitsland te herdenken. Rhythms of Resistance organiseert op dezelfde dag in de stad een tegendemonstratie met drums en andere instrumenten.

Actie

Hongarije heeft een van de machtigste extreemrechtse bewegingen in Europa: hun macht strekt tot in het parlement, maar is ook zichtbaar in jongerengroepen. Sinds een aantal jaar wordt de ‘Day of Honour’ herdacht door enkele honderden jonge neonazi’s, zij demonstreren en lopen een mars door het centrum van de hoofdstad. De jonge neonazi’s uit Boedapest en neonazi’s uit andere landen herdenken op deze dag het einde van het bezetting van Boedapest door de Wehrmacht en de Waffen-SS in 1945. Deze kortstondige bezetting was een bloedbad en was een van de laatste bezettingen van Nazi-Duitsland.

Rhythms of Resistance

Rhythms of Resistance wil met hun drums een duidelijk tegengeluid vormen tijdens deze demonstratie. Rhythms of Resistance strijdt tegen racisme, xenofobie, homofobie, antisemitisme, seksisme en rechts-extremistisch populisme. Zij brengen samba batucada als een politiek protest en laten hun frustratie schallen door de straten. Zij maken tactisch gebruik van muziek, frivoliteit en creativiteit. In het RoR Netwerk zijn wereldwijd 30 vaste bands die proberen dezelfde ritmes en gebaren te gebruiken om zo samen één grote, luide band vormen.

8 Februari 2020 organiseren zij een tegendemonstratie en beogen zij met 500 sympathisanten solidariteit te tonen. Met steun van Het Actiefonds zullen zij materialen voor hun demonstratie kunnen aanschaffen en huren.