Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Vestia Ratten!

Nederland

ACTIE • Tegen het gentrificatie & sloop beleid in de Tweebosbuurt

Campagne tegen het gentrificatie en sloopbeleid van corporatie Vestia. “Omdat wij nooit vergeten.” Kraakgroep Wielewaal zorgt dat Vestia Ratten nog wel even door blijft galmen met hun t-shirt actie voor de Woonopstand op 17 oktober.

€ 100

gentrificatie - woonopstand - woonstrijd

doneer nu

De – nu gedeeltelijk met de grond gelijk gemaakte – Rotterdamse volkswijk ‘de Tweebosbuurt’ was de afgelopen jaren het strijdtoneel van diverse bewonersorganisaties, actiegroepen en krakerscollectieven die vochten tegen het agressieve gentrificatie- en sloopbeleid van de gemeente Rotterdam en woningcorporatie Vestia. Anno 2021 is de strijd grotendeels gestreden en is de sloop al in een vergevorderd stadium. Maar het protest ertegen zit diep en bewoners en sympathisanten laten het er niet bij zitten.

Actie

Vestia Ratten!

Deze tekst verscheen op 15 april op de voorgevel van twee panden aan de De La Reystraat in de Tweebosbuurt. Hetzelfde pand aan de De La Reystraat werd in 2020 in korte tijd drie keer gekraakt (en gewelddadig ontruimd) als protest tegen de sloop van de buurt. Vestia zorgde binnen 24 uur voor een schoonmaakploeg om de gevels te poetsen, maar de boodschap is alles behalve vergeten.

Kraakgroep Wielewaal zorgt ervoor dat Vestia Ratten nog wel even door blijft galmen en start in de aanloop naar de landelijke Woonopstand een t-shirt actie. De groep bedrukt 50 shirts met de foto van Joke Schot en zorgt er op die manier voor dat de belangrijke panden aan De La Reystraat en de boodschap Vestia Ratten ook tijdens de Woonopstand zichtbaar zijn. Een andere actiegroep startte al een stickeractie met de tekst Vestia Ratten.

Laatste bewoners ontruimd

Aan het begin van deze maand viel ook, na een lange strijd, het doek voor de laatste bewoners van de Tweebosbuurt. Bewoners die niet weg wilden uit hun woning vochten hun huisuitzetting aan en sleepte Vestia vorig jaar voor de rechter, en werden in het gelijk gesteld. Vestia ging in hoger beroep tegen het oordeel, wat later dit jaar dient. Tot die tijd bleven de gezinnen in hun woning om het hoger beroep af te wachten, en moest Vestia wachten met een deel van de sloop. Maar Vestia liet het er niet bij zitten en diende een ontruimingsvordering in. Op 1 oktober diende de zaak en oordeelde de rechter dat, ondanks het lopende hoger beroep, de laatste bewoners van de Tweebosbuurt binnen 4 weken hun woning moeten ontruimen. Daarmee wegen de financiële belangen van de woningcorporatie wederom zwaarder dan het belang van de bewoners.

Het Actiefonds is solidair met de bewoners uit de Tweebosbuurt, steunt kraakgroep Wielewaal met hun t-shirt actie en steunt de organisatie van de Woonopstand op 17 oktober.

Volg @vestiaratten en @woonopstand op Instagram en meld je aan voor de #Woonopstand op 17 oktober!

 

Foto door Joke Schot