Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Klimaatkamp tegen uitbreiding vliegveld Wenen

Oostenrijk

System Change, not Climate Change!

Locatie

Aanhoudend protest tegen uitbreiding vliegveld Wenen

€ 1000

klimaatkamp - klimaatverandering - Luchtvaart - Oostenrijk - vliegvelduitbreiding - Wenen

doneer nu

De in 2015 opgerichte Oostenrijkse actiegroep ‘System Change, not Climate Change!’ organiseert protestacties tegen de verdere uitbouw van het vliegveld van Wenen. Deze zou een derde start- en landingsbaan krijgen. Tot grote druk van lokale en internationale activisten dit plan op losse schroeven zette!

Actie
  • Algemene info
  • Updates (1)

Vliegverkeerd

Vliegverkeer draagt in grote mate bij aan de huidige klimaatcrisis. Zo’n 5 procent van de broeikasgassen wordt door vliegverkeer veroorzaakt. Ook wordt het probleem van wereldwijde ongelijkheid nog eens duidelijk uit het feit dat slechts 2 tot 5 procent van de wereldbevolking gebruik maakt van dit transportmiddel. Een verdere uitbreiding van de infrastructuur van deze ernstig vervuilende industrie is dus onverantwoord en ontoelaatbaar, aldus ‘System Change, Not Climate Change!’.

Actiekamp

De actiegroep organiseerde vorig jaar met financiële hulp van Het Actiefonds X-Y een klimaatkamp in de buurt van het vliegveld. Binnen het kamp werd geëxperimenteerd met duurzame manieren van samenleven, het ontplooien van samenwerking tussen activisten uit verschillende landen en organisaties, evenals het samen organiseren van burgerlijke ongehoorzaamheid en protest.

De aanhouder wint!

Ook dit jaar organiseert de groep een actiekamp tussen 30 mei en 3 juni. Ondanks de eerdere uitspraak van een Oostenrijkse rechter dat de uitbreidingsplannen van het vliegveld niet meer toelaatbaar zijn in een tijd van een steeds ernstiger klimaatcrisis, blijft de politiek zich onvermoeid inzetten voor uitbreiding. Het plan van het vliegveld is nog lang niet van de baan en de strijd is nog niet gestreden, reden genoeg dus om door te zetten!

Ook de alliantie met andere groepen wordt hierbij aangegaan: onder de vlag ‘Connecting Movements’ delen activisten uit de feministische en de antiracistische bewegingen hun kennis en expertise. Hiermee wordt het inzicht, dat de verschillende vormen van onderdrukking en uitbuiting niet los van elkaar kan worden gezien, nóg meer op de voorgrond geplaatst. Het Actiefonds X-Y blijft dan ook trots deze breed opgezette beweging steunen!