Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Elke Afgaan recht op een veilig bestaan!

Nederland

ACTIE • Solidariteitsdemo Afghanistan

Locatie

Een recent opgericht actiecomité van Afghaanse Nederlanders organiseert op zaterdag 28 augustus een demonstratie in solidariteit met de Afghaanse bevolking. Kom op 28 augustus naar de Dam en onderteken de petitie!

€ 800

afghanistan - Taliban - vluchtelingen

doneer nu

Een groep Afghaanse Nederlanders en ruim 7 organisaties organiseren op zaterdag 28 augustus een demonstratie op de Dam om de levensbedreigende situatie en de onderdrukking van de Afghaanse bevolking aan te kaarten. We weten allemaal dat de Taliban in razend tempo de macht in het land heeft overgenomen nadat de Amerikanen na 20 jaar abrupt de stekker uit de Afghanistan missie hebben getrokken. Toon je solidariteit en spreek je uit tegen het beleid van Nederland en Fort Europa!

Actie

Net zoals vele andere cruciale vraagstukken van dit moment heeft het demissionaire kabinet weer lang moeten worstelen met de logistieke situatie rondom de evacuaties uit Afghanistan en is de opmars van de Taliban ’totaal onderschat’. Het politieke getouwtrek over wie wel en wie niet recht heeft op evacuatie, in combinatie met de monsterlijke onderschatting van de situatie kosten op dit moment mensenlevens. Zeker nu blijkt dat de Britten en de Fransen al maanden bezig zijn met de evacuatie van tolken en ander personeel. Om over de gigantische vluchtelingenstroom die de komende weken en maanden op gang zal komen op weg naar Fort Europa en de mensenlevens die het Europese grensbeleid kost en gaat kosten nog maar te zwijgen.

Een na aanleiding van de recente ontwikkelingen in Afghanistan opgericht actiecomité van Afghaanse Nederlanders en ruim 7 organisaties, waaronder Comite 21 Maart, Fite Qlub en Stichting Kaihan, organiseren daarom een demonstratie op de dam, op zaterdag 28 augustus. Het protest is onderdeel van een internationaal netwerk waar in diverse Europese landen gedemonstreerd wordt in solidariteit met Afghanistan. Hun eisen zijn duidelijk:

1. Stop de uitzettingen van alle ongedocumenteerde en uitgeprocedeerde Afghanen in Nederland volledig en voor onbepaalde tijd.
2. Erken Afghanistan als een onveilig land en pas daarop de veiligheidsverklaring aan.
3. Kom in actie voor de gestrande Afghaanse vluchtelingen in Kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos en verhoog het aantal toegezegde vluchtelingen en neem deze alsnog direct op.
4. Evacueer alle Afghaanse burgers en hun eventuele familieleden, die door samenwerking met de Nederlandse overheid, ngo’s en of (media) organisaties gevaar lopen.

Het actiecomité is samen het De Goede Zaak een petitie gestart. Deze is te ondertekenen via deze link. Het Actiefonds steunt de organisatie van de demonstratie en is solidair met de Afghaanse bevolking. Elke Afghaan recht op een veilig bestaan!