Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Gemeenschapstuin moet wijken voor militaire basis

Burkina Faso

Red de Bolomakoté-Kunima-tuin

Locatie

De organisatie DA SAGO verzet zich tegen de ontruimingsplannen van een belangrijke gemeenschapstuin. De regering heeft aangekondigd dat er een militaire basis wordt gebouwd, ten behoeve van de nationale veiligheid.

burkina faso - gemeenschapstuin - ontruiming

doneer nu

In Bobo-Dioulasso, de tweede stad van Burkina Faso, ligt 20 hectare aan tuinbouwgrond waarvan 750 tuiniers en 6000 mensen afhankelijk zijn van arbeid en voedsel. Naast dat het gebied een belangrijke rol speelt voor het dagelijks inkomen en de voedselvoorziening van veel mensen, is de tuin ook belangrijk voor de luchtkwaliteit van de stad en als sociale ontmoetingsplaats.

Actie

Al sinds 1906 heeft het gebied deze belangrijke economische, ecologische en sociale functie voor de stad. De regering wil het terrein echter toe-eigenen en als militaire basis gebruiken. In 2019 heeft het leger een poging gedaan met bulldozers de tuinen te vernietigen. Tuiniers en burgers hebben dit toen weten te voorkomen. Een nieuwe ontruimingsactie kan echter weer plaatsvinden.

De organisatie DA SAGO verzet zich tegen de ontruimingsplannen. De regering heeft verkondigd dat de militaire basis nodig is ter bevordering van de nationale veiligheid. DA SAGO stelt daarentegen dat juist de tuinen van onschatbare waarde zijn voor de basisbehoeften van mensen. De plaatselijke overheid heeft tot nu toe de burgerprotesten tegen de ontruiming van de tuinen genegeerd. Ook heeft de regering geen plannen getroffen om de consequenties van de ontruiming op te vangen. Een grote groep burgers raakt hun garantie op werk en voedsel kwijt als het gebied verdwijnt. Zoals één van de burgers zegt: “het vernietigen van de tuinen staat gelijk aan het vernietigen van de samenleving”.

Het Actiefonds ondersteunt DA SAGO in het voortzetten van de strijd tegen de ontruiming van de tuinen en voor het ondersteunen van de boeren en gezinnen die afhankelijk zijn van het gebied. DA SAGO zet zich in voor sociale rechtvaardigheid op het gebied van wonen en inkomen en doet dit door een protestmars in de stad te organiseren en de tuinen fysiek te beschermen tegen ontruiming. Ook zal de groep meer lobby-activiteiten uitvoeren om officieel arbeids- en landrechten voor de boeren te laten erkennen door de overheid.