Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:
Laos

Protesten tegen stuwdammen in Laos

Locatie

Laos Dam Investment Monitor protesteert in juni tegen desastreus beleid van Laotiaanse regering omtrent stuwdammen.

Bangkok - Laos - protest - Stuwdammen

doneer nu

Op 23 juli vorig jaar brak een stuwdam in Champasak, een provincie in het zuidoosten van Laos. Veertig mensen stierven hierbij, meer dan honderd mensen worden vermist en bijna zevenduizend mensen verloren hun huis. Activisten uit Laos, Thailand en Cambodja willen dat dit nooit meer gebeurt en daarom sloegen ze de handen ineen. Samen richtten zij Laos Dam Investment Monitor (LDIM) op.

Actie

De stuwdammen in Laos

LDIM verzet zich tegen het desastreuse beleid van de Laotiaanse regering, die maar stuwdammen blijft bouwen. Tussen 10 en 19 juni 2019 vinden er in Bangkok twee conferenties plaats van ASEAN, een politiek-economische samenwerking van tien Zuidoost-Aziatische landen. LDIM organiseert in deze week acties om aandacht te vragen voor de schadelijke gevolgen van de stuwdammen in de Mekong-regio.

De Democratische Volksrepubliek Laos wil graag de ‘Batterij van Azië’ worden. De Laotiaanse regering ontwikkelde een plan, waardoor zij door middel van stuwdammen in de Mekong rivier, zeer veel stroom kunnen opwekken en exporteren. Inmiddels legde Laos al vijftig stuwdammen aan in de Mekong rivier en zijn er plannen voor het bouwen van nog eens vijftig dammen, voor 2020. De schadelijke effecten voor mens en natuur zijn nu al duidelijk zichtbaar: veel plant- en diersoorten hebben stromend water nodig om te overleven en gemeenschappen die langs de Mekong rivier wonen worden door het stijgende water gedwongen te verhuizen.

Poster van eerdere bijeenkomst tegen beleid omtrent stuwdammen in Laos, op de universiteit van Chiang Mai (Thailand)

Niet alleen Laos is verantwoordelijk

Ongeveer negentig procent van de stroom die Laos met de stuwdammen opwekt wordt geëxporteerd. Voornamelijk naar Thailand, maar ook naar andere landen uit Zuidoost-Azië. LDIM houdt daarom niet alleen de regering van Laos verantwoordelijk, zij zien het als een probleem waar meerdere landen binnen de ASEAN verantwoordelijk voor zijn. De activisten zullen de leiders van deze landen aanspreken op hun verantwoordelijkheden als ze samenkomen in Bangkok.

Eerder protest van Laos Dam Investment Monitor in Korea

De mobilisatie en protest

In Bangkok vindt van 10 tot 14 juni de Mekong-ASEAN milieuweek en van 17 tot 19 juni het ‘Peoples Forum’ van ASEAN plaats. LDIM wil meer dan duizend activisten uit alle tien ASEAN-landen mobiliseren en organiseert een eigen conferentie omtrent de schadelijke gevolgen van de stuwdammen die de regering van Laos bouwt. Het Actiefonds steunt LDIM met drieduizend euro om activisten te mobiliseren, acties en demonstraties te organiseren en zoveel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van de problematiek rond stuwdammen in de Mekong rivier.