Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Solidariteit onder Indonesische arbeiders tegen politieke klimaat

Indonesië

Arbeidersprotest tegen racisme en voor gelijke lonen

Locatie

Indonesische arbeiders organiseren op de Dag van de Arbeid een grote protestmars voor voor pluraliteit en tegen uitsluiting.

€ 3000

Ahok - antiracisme - Dag van de Arbeid - discriminatie - gelijke rechten - Indonesië - Protestmars

doneer nu

Indonesia Workers Unite Confederation – protesteren op de Dag van de Arbeid tegen ongelijke lonen én tegen het verbod dat hen is opgelegd om kritiek te geven op de president. Wie de president bekritiseert, riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar.

Actie

Het aftreden van Ahok: symbool voor intolerantie

Eind februari 2018 kopte de Groene Amsterdammer: “De wereld staart zich blind op het oprukkende islamisme in Indonesië, maar wat gebeurt er achter de schermen? In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2019 profiteren sinistere politici van de religieuze intolerantie.” De politiek in Indonesië komt steeds meer in handen van een kleine elite. Een elite met nagenoeg allemaal dezelfde etniciteit, nationaliteit en religie, die zij niet alleen met elkaar, maar ook met het overgrote gedeelte van het volk delen. Hierdoor wordt het voor verschillende minderheden steeds moeilijker om een gelijkwaardig bestaan op te bouwen in het steeds nationalistischer en religieuzer wordende Indonesië. Met de opkomst van de extremistische én corrupte FPI (Front ter verdediging van de Islam) in de samenleving moeten burgers steeds beter opletten. De moraalridders van de FPI laten bewoners beschermgeld betalen en terroriseren homo- en transseksuelen.

Het aftreden van Mr. Bakusi Tjahaja Purnama, beter bekend als ‘Ahok’, staat symbool voor deze ontwikkeling. De christelijke en populaire ex-gouverneur van Jakarta, is schuldig bevonden van blasfemie. Dit kwam tot stand toen één van zijn verkiezingstoespraken opzettelijk werd verdraaid waardoor het leek alsof hij zich schuldig maakte aan godslastering. Grote demonstraties werden georganiseerd en gefinancierd door het extremistische FPI zorgde ervoor dat de gouverneur moest opstappen. Nu hangt hem ook een gevangenisstraf boven het hoofd. Ahok is als christen en etnisch Chinees, een minderheid in de seculiere democratie met werelds grootste moslim populatie. Nu is er ook een wetgeving doorgevoerd die het protesteren of het bekritiseren van de president uitsluit – hier staat een gevangenisstraf van vijf jaar tegenover.

Ongelijke lonen

Ook op het gebied van loonverdeling zijn er lokale nieuwe wetgevingen doorgevoerd die ervoor zorgt dat sommige sectoren of afdelingen op provincie of dorpsniveau, minder uitbetaald krijgen dan het landelijke minimum. Politieke partijen geven de minderhedengroepen de schuld van de aanpassingen in het minimum loon, waardoor ze meer aanhangers winnen.

Dag van de Arbeid: arbeiders gaan de straat op

In Java wordt het zo voor minderheden steeds minder makkelijk om hun mening te geven en daarom zet Indonesia Workers Unite Confederation zich in tegen discriminatie en voor pluraliteit en transparantie voor arbeiders met name als het gaat over de verdeling van lonen. Op May Day – Dag van de Arbeid op 1 mei – gaan rond de 7000 arbeiders demonstreren in Jakarta en acht andere provincies. Gezien de omstandigheden vereist het best wat moed om mee te lopen met de protestmars. Desondanks is het protest van 1 mei 2018 een prachtig initiatief om de Indonesische minderheden een podium te geven en te laten zien dat ook zij gerepresenteerd moeten worden, niet alleen in gelijkheid van lonen, maar ook in een samenleving zonder discriminatie en racisme.