Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Openbaar vervoer is een recht voor iedereen!

Brazilië

Protest tegen onbetaalbaar openbaar vervoer

Locatie

Het openbaar vervoer van Brazilië is onbetaalbaar, daarom wordt er actie gevoerd totdat de prijzen omlaag gaan.

mensenrechten

doneer nu

Openbaar vervoer hoort voor iedereen te zijn, toch liggen de prijzen in Brazilië zo hoog dat 40% van de bevolking het niet kan betalen. Movimento Passe Livre blijft net zo lang actievoeren totdat de prijzen dalen!

Actie

Het openbaar vervoer van Brazilië is duur: zo duur dat veertig procent van de bevolking het zich niet kan veroorloven. Dit terwijl openbaar vervoer een duurzame uitkomst zou moeten bieden voor iedereen die zich geen eigen vervoer kan veroorloven. De prijzen kúnnen wel omlaag, mits de belastingen voor de vermogenden licht worden verhoogd. Om dat te bereiken heeft Movimento Passe Livre verschillendeacties georganiseerd in metrostations van vier Braziliaanse steden.

Grote campagne

In de metrostations hebben zij symbolisch tickets verbrand, sprongen activisten over de poortjes heen en spoorden ze reizigers aan met hen mee te doen. De groep verspreidde  posters en advertenties door de bussen en steden en er waren marsen door het centrum. Begeleid door muziek en spandoeken trok het massale protest de aandacht van iedereen. Zij gaan door met hun campagne tot er succes bereikt is.

Succes

Movimento Passe Livre heeft een enorm succes bereikt in 2005: toen kregen studenten recht op gratis openbaar vervoer.De actiegroep hoopt hetzelfde te bereiken voor de rest van Brazilië. Dit zou een enorme vooruitgang zijn voor iedereen die niet in de buurt van steden woont, zodat zij ziekenhuizen en overheidsinstanties kunnen bereiken. Openbaar vervoer zou een recht moeten zijn voor iedereen, vooral voor de armere inwoners