Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Traditionele protestliederen tegen onteigening van leefomgeving

India

Protest tegen de ontruiming van 1.3 miljoen Adivasi uit beschermde bossen in India

Locatie

De organisatie Jharkhandi Bhasha Sahitya Sanskriti Akhra organiseert een creatief protest tegen de ontruiming van 1.3 miljoen Adivasi uit de bossen in de Indiase deelstaat Jharkhand.

Adivasi - creatief protest - India - Jharkhand - ontruiming

doneer nu

In de Indiase deelstaat Jharkhand wonen al eeuwenlang de Adivasi, de oorspronkelijke bewoners van India. Sinds het begin van de twintigste eeuw zijn de Adivasi onder druk komen te staan door het verlies van land en bossen aan de Britse koloniale overheerser. Dit proces van onteigening heeft zich na de dekolonisatie van India voortgezet. Nu is de Indiase overheid door een beslissing van de Hoge Raad van plan 1.3 miljoen Adivasi te ontruimen uit de oerwouden in de deelstaat Jharkhand zonder dat er voor hen een alternatief is. Het Actiefonds steunt de organisatie Jharkhandi Bhasha Sahitya Sanskriti Akhra, die een protest organiseert tegen deze uitspraak van de Hoge Raad en de voorgenomen ontruiming.

Actie
  • Algemene info
  • Updates (1)

The Forest Rights Act.

In 2006 is door het Indiase parlement de Forest Rights Act. aangenomen. Deze wet was aangenomen om de oorspronkelijke bewoners te beschermen tegen de onteigening van oerwouden en om hen te compenseren voor het onrecht dat hen eeuwenlang is aangedaan. Recentelijk heeft de Hoge Raad in India een groep natuurorganisaties, die beweerden dat de aanwezigheid van de oorspronkelijke bewoners de beschermde oerwouden aantasten, gelijk gegeven. Door deze beslissing van de Hoge Raad dreigen nu meer dan 1.3 miljoen Adivasi uit de oerwouden in de deelstaat Jharkhand verdreven te worden. Daarnaast lijkt deze beslissing van de Hoge Raad ook grote gevolgen te hebben voor de oorspronkelijke bewoners in andere deelstaten. Ook zij kunnen nu door deze uitspraak van de Hoge Raad verwijderd worden uit de oerwouden waar zij al eeuwenlang wonen.

Ongegrond

De claim van natuurorganisaties dat de beschermde bossen in India door toedoen van de oorspronkelijke bewoners verdwijnen is ongegrond. De grootste bedreiging voor het oerwoud in India is tot op heden de Indiase overheid zelf en de bedrijven die de oerwouden kappen voor hout en de exploitatie van bauxiet en ijzermijnen.

Demonstratie tegen uitzetting van Adivasi in Jharkhand.

Actie

Op 11 augustus organiseert de groep een culturele actie waarbij traditionele protestliederen worden gezongen om te protesteren tegen de voorgenomen ontruiming van de Adivasi uit de bossen in Jharkhand.