Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Pride demonstratie van activistisch kunstcollectief nietnormaal*

Nederland

Pride Demonstratie nietnormaal*

Locatie

Afgelopen zondag (28-06-’20) organiseerde activistisch kunstcollectief nietnormaal* een demonstratie voor de erkenning, zichtbaarheid en viering van de rechten van de  LGBTQIAP+ gemeenschap, tégen racistisch en discriminerend politiegeweld. Het politiegeweld tijdens de demonstratie bevestigde wederom de noodzaak van een activistische Pride-viering.

€ 1000

activisme - demonstratie - empowerment - LGBTQI+ - QUEER PRIDE

doneer nu

Afgelopen zondag, op 28 juni, organiseerde activistisch kunstcollectief nietnormaal* een Pride demonstratie in Utrecht. Door het coronavirus ging de jaarlijkse Canal Pride niet door. Deze commerciële viering marginaliseert echter de activistische en militante geschiedenis van Pride die nog altijd actueel is. nietnormaal* strijd daarom voor de erkenning, zichtbaarheid en viering van de rechten van de  LGBTQIAP+ gemeenschap, tégen racistisch en discriminerend politiegeweld.

Actie
  • Algemene info
  • Updates (1)

nietnormaal* is een queer collective dat in 2017 is opgericht om het Utrechtse queer nachtleven te doorbreken dat voornamelijk  gefocust was op gay, mannelijk en wit. Sindsdien streeft nietnormaal* naar het bouwen van een hechte queer gemeenschap en het politiseren van de queer scene in Nederland. Voornamelijk doet het collectief dit door het organiseren van queer feesten, maar ook zijn leden individueel actief in locale, nationale en internationale activistische groepen en heeft nietnormaal* onder andere geholpen bij de jaarlijkse demonstraties voor Internationale Vrouwendag in Utrecht.

Op de dag van de demonstratie was het precies 51 jaar geleden dat de Stonewall Uprising plaatsvond in New York, een periode van felle protesten van de LGBT gemeenschap tegen politiegeweld. De geschiedenis van de Pride wordt gekenmerkt door militante protesten, iets wat op de achtergrond is verdwenen met de mainstream commercialisering van Pride-vieringen zoals de jaarlijkse Canal Pride. Nu dit jaar de Canal Pride was afgelast door het coronavirus organiseerde nietnormaal* een demonstratie tegen racistisch en discriminerend politiegeweld dat nog altijd, ook in Nederland, in het bijzonder gericht is op de LGBTQIAP+ gemeenschap.

Politiegeweld en intersectionaliteit

Het protest begon moeizaam. Zo’n 50 tot 75 demonstranten wilden gaan lopen toen de politie deelnemers aansprak omdat ze shirts en borden bij zich hadden met ‘Black Lives Matter’ en ‘Zwarte Piet is Racisme’ erop. De politie wees erop dat dit bij de aanmelding van de demonstratie niet duidelijk was gemaakt en dit zou niet onder de noemer Pride vallen. Het mocht niet actief worden uitgedragen en de shirts en borden moesten uit het zicht blijven. Dit gaat regelrecht in tegen het intersectionele karakter van de strijd die wordt gevoerd; alle vormen van uitsluiting zijn met elkaar verbonden en verbinden elkaar op verschillende kruispunten. De Pride demonstratie gaat niet alléén over homorechten, maar is een inclusieve strijd tegen politiegeweld, en het viert de erkenning, zichtbaarheid en rechten van de LGBTQIAP+ gemeenschap.

Dat de politie dit niet kon erkennen staat in een lange geschiedenis van intimidatie en geweld tegen de LGBTQIAP+ gemeenschap en mensen van kleur. Wettelijk gezien heeft de politie echter geen enkel recht om de inhoud van een demonstratie te controleren of censureren. De organisatie verzocht daarom de Utrechtse gemeente verantwoordelijkheid te nemen voor de manier hoe de politie de vreedzame demonstratie heeft vertraagd, onderbroken en het demonstratierecht heeft beperkt. Het politieoptreden laat zien hoe doordrongen institutionele racisme is, en toont het beschamend beperkte begrip van en voor intersectionaliteit.