Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Hoe de Wilczyce de houthakkers uit het bos weren

Poland

ACTIE • Poolse activisten bezetten bos om grootschalige kap te voorkomen

Locatie

Februari 2021 || Actiegroep Wilczyce bivakkeert wekenlang in Pools bos om de toegangswegen te blokkeren en grootschalige boskap te voorkomen.

€ 1800

Blokkade - burgerlijke ongehoorzaamheid - natuurbescherming

doneer nu

De Wilczyce is een grassrootsbeweging voor de bescherming van het Karpatenbos in Polen. Op 3 januari startte de groep een bosbezetting om het bos te beschermen tegen geplande grootschalige houtkap. Op het moment van schrijven [14 februari] staat de blokkade nog krachtig overeind.

Actie

Het Poolse bos 219a heeft een rijke geschiedenis –de gemiddelde leeftijd van de bomen is er 140 jaar– en een unieke wildernis. Dit bos herbergt verschillende beschermde vogelsoorten en mossen, en wolven, beren en lynxen leven hier vrijelijk in het wild. De bossen in dit gebied [Bieszczady] vormen samen uiterst complexe, gevoelige ecosystemen die onmisbaar zijn voor het land. Bergbeekjes voeden de rivieren en het overtollige water wordt opgeslagen door de bossen. De hoeveelheid water in het land hangt dus af van hun vitaliteit. Vooral de oude, natuurlijke bossen spelen een sleutelrol bij de bescherming van het klimaat; ze beschermen het hele land tegen droogte en overstromingen. Een van de activisten benoemt het probleem: “Als de bossen massaal worden gekapt, maken we geen kans in de strijd tegen droogte in het land, overstromingen en de wereldwijde klimaatramp.”

Het instituut voor Staatsbosbeheer voert consequent plannen voor grootschalige boskap uit in gebieden die anders in aanmerking zouden komen voor opname in beschermde nationale parken. Hiermee dragen ze actief bij aan de vernietiging van deze eeuwenoude wouden. Alle besluiten omtrent bosbeheer worden genomen achter gesloten deuren, zonder openbare raadpleging. Momenteel staat de kap van meer dan 30% van het bos 219a op de planning.

Bescherm en blokkeer

Naar aanleiding van deze plannen trokken activisten op 3 januari het bos in om de toegangswegen te blokkeren en te voorkomen dat de bomen werden gekapt. Ze zetten een kamp op, bouwden blokkades en skypods en begonnen met hun taak om het bos ter plekke te beschermen, want petities, demonstraties en blokkades van het kantoor van Staatsbosbeheer bleken niet voldoende.

De activisten zien het als hun morele plicht om het welzijn van hun omgeving te verdedigen, en in het licht van geplande houtkap in een van de meest waardevolle gebieden in Polen is de directe blokkade de enige optie. Het ruige bos stelt de activisten bloot aan vrieskou, sneeuw, wind en regen. Ze zijn uitgerust met tenten, slaapzakken, bouwmateriaal voor de blokkades en klimuitrusting. Als symbolische uiting van solidariteit met het bos en haar bewoners dragen ze tijdens de actie artistieke wolvenmaskers.

“We verzetten ons tegen de uitroeiing van wilde dieren en de exploitatie van waardevolle bossen als houtfabriek.”

Naast het trotseren van de elementen, maakt ook het huidige politieke klimaat van Polen deze actie tot een behoorlijke uitdaging. De discriminatie en bedreiging richting alle soorten acties van burgerlijke ongehoorzaamheid is onder de huidige conservatieve regering groter dan ooit tevoren. Toch zetten de Wilczyce hun blokkade door, en weten ze inmiddels al ruim een maand de machines uit het bos te weren.

De komende periode verwacht de groep dat er een hoop nieuwkomers klaarstaan om bij nieuwe acties betrokken te raken. Er liggen al plannen klaar om de actie uit te breiden naar andere bedreigde bossen in Polen. Sta op voor het bos!

Lees hun volledige statement hier en volg de acties via Twitter en Facebook.