Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

VERDE-Uganda voert campagne voor gelegaliseerde abortus

Uganda

ACTIE • Oegandese activisten strijden tegen conservatieve anti-abortuswet

Locatie

Februari 2021 || VERDE-Uganda zet de regering onder druk en eist veilige, gelegaliseerde abortus

abortus - campagne - mensenrechten

doneer nu

De huidige abortuswet in Oeganda veroordeelt vrouwen en meisjes die ervoor kiezen om een ​​zwangerschap te beëindigen en criminaliseert de artsen en verpleegkundigen die hen post-abortuszorg aanbieden.

Actie

Omdat vrouwen geen toegang hebben tot veilige, legale abortussen, wenden velen van hen zich tot clandestiene, onveilige abortuspraktijken. Dit heeft grote gevolgen; per dag sterven er gemiddeld vier vrouwen aan de gevolgen van een onveilige abortus. Daarnaast zijn er miljoenen gevallen bekend waarbij Oegandese vrouwen gewond of anderszins gehandicapt geraakt zijn als gevolg van abortus gerelateerde zaken.

“Elke vrouw en elk tienermeisje heeft het recht om weloverwogen beslissingen te nemen over hun reproductieve gezondheid”

Maatschappelijke organisaties in Oeganda werken keihard aan toegang tot legale abortus en moderne voorbehoedsmiddelen. Vele protesten, workshops en gesprekken hebben geleid tot rapporten die onlangs het Oegandese parlement hebben gedwongen om de oude abortuswet te herzien. Deze herziening staat gepland voor februari 2021, maar de verwachtingen van de conservatieve regering zijn laag.

Om de noodzaak van gelegaliseerde abortus onder druk te zetten, organiseerde Voluntary Efforts for Rural Development (VERDE-Oeganda) een campagne voor het bouwen van consensus onder mensenrechtenactivisten, journalisten, parlementariërs, mensenrechtenadvocaten en gezondheidswerkers. De campagne omvatte een solidariteitsmars in Kampala City, een interactieve radiodiscussie met het publiek en een alom ondertekende petitie, overhandigd aan de woordvoerder van het Oegandese parlement.

De actiegroep zal haar campagne in de vier regio’s (Centraal, West, Oost en Noord) voortzetten om verder te pleiten voor legalisering van abortus in Oeganda.

VERDE-Oeganda werd in juli 2004 opgericht om steun te geven aan plattelandsgemeenschappen, met de nadruk op kwetsbare vrouwen. Hun sociale doel is om de rechten van vrouwen te beschermen, waarbij seksuele en reproductieve rechten bovenaan de agenda staan. Ze zetten activisme in om sociale rechtvaardigheid af te dwingen, wat vooral in tijden van toenemende onrechtvaardigheid en onderdrukking onder de heersende politieke orde in Oeganda hard nodig is.