Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

The Alternative Uganda vraagt aandacht voor de wanpraktijken van de regering

Uganda

Oegandese activisten staan op tegen corrupte regering

Locatie

The Alternative Uganda ageert tegen corrupte regering

corruptie - covid-19 - mensenrechten

doneer nu

Ten tijde van de coronacrisis en bijbehorende maatregelen, nam de corruptie van de Oegandese regering toe en werden mensenrechten verder geschonden. Een groep vrouwelijke activisten van organisatie The Alternative Uganda organiseerde een mars naar het parlementsgebouw.

Actie

In 2014 werd de sociale beweging The Alternative Uganda opgericht om corruptie en schendingen van mensenrechten te bestrijden, waarbij een eerlijk en transparant bestuur, vrijheid en kansengelijkheid worden geëist. Sinds de oprichting hebben ze vreedzame demonstraties geleid en trainingen georganiseerd voor jonge Oegandezen over creatief activisme en het oprichten van non-violent sociale bewegingen.

Gedurende de coronacrisis heeft de Oegandese regering financieel geprofiteerd van hulpprogramma’s voor voedseldistributie door het toe-eigenen van fondsen. De kwaliteit en kwantiteit van voedselhulp in tijden van crisis verslechterde door toedoen van de regering. Bovendien hebben overheidsinstellingen social distancing maatregelen en uitgaansverboden gebruikt om acties die de mensenrechten schenden, te rechtvaardigen.

De activisten van The Alternative Uganda organiseerden een protestmars en blokkeerden de straat voor het parlement. Gekleed in overall, uitgerust met spandoeken en megafoons, protesteerden ze om de aandacht te vestigen op de wanpraktijken van de regering en verandering te eisen. Hierop volgend streeft The Alternative Uganda naar brede (sociale) media-aandacht voor deze kwestie. Het Actiefonds steunt de organisatie in hun strijd.