Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Nogsteeds1984 strijdt voor het recht op zelfbeschikking

Netherlands

ACTIE • Nogsteeds1984 voert actie met pro-choice kunst

Locatie

november 2020 || De verschrikkelijke anti-abortuslobby vindt steeds meer draagvlak. Collectief Nogsteeds1984 zette een campagne op die zich kritisch uit tegenover de anti-abortuslobby, om de huidige pro-choice wetgeving te versterken.

€ 300

abortus - kunst - mensenrechten - pro-choice

doneer nu

De afgelopen weken werden er overuren gedraaid in de Utrechtse printstudio Kapitaal. Pro-choice actiegroep Nogsteeds1984 herinnerde ons aan de urgentie van het recht op veilige abortus door middel van activistische zeefdrukkunst.

Actie

Het recht op abortus staat onder druk. De verschrikkelijke anti-abortuslobby vindt steeds meer draagvlak, zoals de afgelopen tijd pijnlijk duidelijk werd in ons bijna-buurland Polen. Ook in Nederland laten conservatieve aanhangers luidkeels van zich horen en met de verkiezingen in zicht kan de pro-choice beweging wel een steuntje in de rug gebruiken.

Actiegroep Nogsteeds1984 neemt deze taak op zich door op kleurrijke manier zichtbaarheid te creëren door middel van kunst. Ze lieten vier verschillende kunstzinnige pro-choice posters -ontworpen door vier verschillende kunstenaars- in grote oplage zeefdrukken en verspreidden deze vervolgens door het hele land.

De directe aanleiding voor de actie was de naderende ‘week van het leven’, georganiseerd door anti-abortus stichting Schreeuw om leven. Tijdens deze jaarlijks terugkerende week wordt er door de conservatieve stichting gelobbyd voor een strengere abortuswetgeving, met als afsluiting een stille mars. Het doel van de actiegroep Nogsteeds1984 was een campagne op te zetten die zich kritisch opstelt naar de anti-abortus lobby. De activistische kunstposters hingen langs de gehele route van de mars en waren volop vertegenwoordigd op de protestborden. Door tijdens de anti-abortusdemonstratie samen met o.a. feministische organisatie De Bovengrondse volop zichtbaar te zijn als tegengeluid werd de huidige pro-choice wetgeving kracht bijgezet.

De naam van de groep komt voort uit het feit dat sinds 1984 abortus legaal is in ons land. We zijn gelukkig anno 2020 nog steeds Baas In Eigen Buik en eisen dit voor altijd te blijven!

“We vieren dat we beslissen over ons eigen lichaam, ondanks een groeiend tegengeluid.”

Lang leve het zelfbeschikkingsrecht!

Header foto: Lester Kamstra