Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Bewoners organiseren zich tegen illegale watervervuiling in hun wijk door land grabbers

Kenya

ACTIE • Mobilisatie tegen illegale watervervuiling in een wijk in Kenia

Locatie

JANUARI 2021 || De Masingo wijk in Kenia bestaat uit 700 huishoudens die kwetsbaar zijn voor door water overgedragen ziekten. Land grabbers graven illegale greppels om het vervuilde water van overvolle rioolsystemen uit te laten komen in de zoetwaterbronnen van de wijk. De Renewed Hope Group doelt op het mobiliseren van bewoners voor een protestmars en zo de lokale autoriteiten ter verantwoording te roepen. 

contamination - kenya - mobilization - protest - water

doneer nu

De Masingo wijk in Kenia bestaat uit 700 huishoudens die kwetsbaar zijn voor door water overgedragen ziekten. Land grabbers graven illegale greppels om het vervuilde water van overvolle rioolsystemen uit te laten komen in de zoetwaterbronnen van de wijk. De Renewed Hope Group doelt op het mobiliseren van bewoners voor een protestmars en zo de lokale autoriteiten ter verantwoording te roepen.

Actie

Masingo is de grootste en dichtbevolkte sloppenwijk in de stad Kakamega in Kenia; bestaande uit 700 door armoede getroffen huishoudens, met een gemiddeld inkomen van minder US $ 1,25 /huishouden en afhankelijk zijn van de Masingo rivier. De sloppenwijk heeft een markt waar ten minste 400 mensen voor hun inkomen van afhankelijk zijn met kleinschalige ondernemingen op de markt.

Land grabbers hebben greppels gegraven die onbehandeld, vervuild water uit rioleringen naar de open waterbronnen van de sloppenwijk leiden, voornamelijk de nabijgelegen rivier. Ook vragen veel bewoners met overvolle latrines kinderen van de straat om ’s nachts hun latrines te legen door hun uitwerpselen naar de loopgraven of de rivier te dragen. Hierdoor loopt de Masingo-markt het risico te moeten sluiten, niet alleen onder de dreiging van Covid-19, maar ook vanwege de toegenomen gevallen van door water overgedragen ziekten onder de bewoners van Masingo, die jaarlijks ten minste 77% van de bewoners treffen. In 2019 stierven drie mensen aan cholera en anderen lieten anderen in het ziekenhuis achter. Pogingen om deze problemen aan de autoriteiten te melden, zijn mislukt.

Mobilisatie

De Renewed Hope Group (RHG) wil een einde maken aan de vervuiling van de waterbronnen van Masingo door te pleiten voor de permanente blokkering van illegale loopgraven van rioolsystemen naar open waterbronnen, en het verjagen van land grabbers die verantwoordelijk zijn voor het graven van de illegale geulen. Samen met de bestuurscommissie van de Masingo-markt, lokale ondernemingsgroepen, milieuactivisten en leiders van belangrijke actieve sociale groepen, wil de RHG een ​​reeks mobilisatieactiviteiten te organiseren over een periode van 2,5 maanden, om zo ten minste 200 personen uit Masingo te mobiliseren. De activiteiten zullen onder andere bestaan uit huis-aan-huisbezoeken, campagnes op sociale media en openbare bijeenkomsten.

Na deze mobilisatieperiode organiseert de RHG een officiële protestwandeling, waarbij gezichtsmaskers en kleurrijke protestborden worden uitgedeeld. De demonstranten lopen door Kakamega om de aandacht van de mensen te trekken en lopen  langs de gebouwen van de verantwoordelijke overheidsinstanties. Ten slotte zullen demonstranten zingend en schreeuwend lopen naar de gebieden met de illegaal gegraven geulen, die ze vervolgens massaal blokkeren met lemen muren.