Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Jonge Israëli's bekritiseren en weigeren publiekelijk militaire dienst

Israel

ACTIE • Mesarvots anti-militaire activisme als verzet tegen de Israëlische bezetting van Palestina

Locatie

Januari 2021 || Anti-occupation activisten helpen jonge Israëli’s om hun militaire dienst publiekelijk te bekritiseren en te weigeren als een politiek middel om een ​​einde te maken aan de bezetting van Palestina.

activisme - anti-militarisme - Israel - occupation - Palestina

doneer nu

Sinds de oprichting van Israel zijn jongeren wettelijk verplicht om toe te treden tot het leger wanneer ze 18 jaar worden. Deze dienstplicht leidde ertoe dat Israël een van de sterkste legers ter wereld heeft. Sinds 1967 is Palestina met haar miljoenen inwoners bezet door Israël. Er is informatie ten overvloede over de verschillende vormen van menselijk lijden en onrecht veroorzaakt door het Israëlische leger. Van de humanitaire crisis in de Gazastrook tot de talrijke geweldplegingen, beperkingen en inbeslagnames van land die zijn opgelegd aan Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Het leger dat dit bezettingsbeleid uitvoert, is afhankelijk van de dienstplicht van 18-jarige Israëli’s. Activistennetwerk Mesarvot helpt jonge Israëli’s om hun militaire dienstplicht openlijk te bekritiseren en te weigeren.

Actie

Mesarvot is een netwerk van anti-occupation activisten dat tot doel heeft jonge tegenstanders van militaire dienstplicht te ondersteunen en het publieke debat over dit onderwerp aan te wakkeren. Mesarvot ziet het weigeren van de dienstplicht als een politiek middel om een ​​einde te maken aan de bezetting en onderdrukking van het Palestijnse volk. De organisatie is eind 2015 opgericht door activisten uit de zogenoemde “Objection Community”. De afgelopen jaren hebben zij een groot aantal weigeraars die door hun acties een gevangenisstraf wachtte ondersteund. Zij werden voorbereid op hun tijd in de cel door eerdere weigeraars die de militaire gevangenis van binnenuit kennen, kregen juridische bijstand, hulp bij het schrijven van een verklaring en werden gesteund met solidariteitsdemonstraties en internationale solidariteit.

Hun activiteiten raken aan de zenuw van de Israëlische samenleving, aangezien het dienen in het leger nog steeds wordt gezien als een belangrijk deel van de Israëlische identiteit. Het weigeren van militaire dienst wordt afgekeurd en gecriminaliseerd. Hoewel weigering dus een grote uitdaging is, is het ook een kans om te politiseren en een sterk verzet tegen de bezetting op poten te zetten.

Hun recente actie, gefinancierd door Het Actiefonds, was het faciliteren van een openbare weigeringsbrief. Dergelijke openbare weigeringsbrieven, wanneer gepubliceerd door jongeren vlak voor de dienstplichtleeftijd, worden de “Shministim” -brieven genoemd (Shminitim betekent 12e klassers). De activisten brachten een groep jongeren bijeen die vanuit ideologische waarden publiekelijk de militaire dienst wilden weigeren. Mesarvot hielp hen bij het formuleren van hun boodschap en creëerde er een campagne omheen, waardoor het bereik van de brief werd gemaximaliseerd. De brief werd ondertekend door meer dan honderd tieners; een aanzienlijke prestatie gezien het huidige extreem nationalistische discours van Israël.

Deze nieuwe generatie anti-occupation activisten bekritiseert het belang dat de Israëlische samenleving hecht aan het leger. Het Actiefonds steunt het anti-militaire activisme van Mesarvot om zich te verzetten tegen de onwettige Israëlische bezetting.