Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Met gebundelde krachten tegen klimaatverandering

Spanje

Massale klimaatdemonstratie in Barcelona

Locatie

Massademonstratie voor klimaatrechtvaardigheid in Barcelona

€ 1500

Barcelona - C40 - demonstratie - Intersectioneel - klimaat

doneer nu

In aanloop naar de European C40 ­– een klimaattop van burgemeesters van grote steden – op 14 november 2018, organiseerde Marxa Pel Clima een bonte massademonstratie voor het klimaat. Het doel was om naast een grote demonstratie, vooral het startschot te zijn van een reeks aan klimaatacties op het Iberisch Schiereiland. Met succes!

Actie

Sociale impact klimaatverandering

De klimaatbeweging in Catalonië richtte zich tot op heden voornamelijk op de gevolgen van klimaatverandering, zonder daarbij te kijken naar de sociale impact hiervan. Marxa Pel Clima – mars voor het klimaat – is een initiatief voor een massademonstratie in Barcelona die aandacht heeft voor de sociale gevolgen van klimaatverandering. Zo is er tijdens de demonstratie speciale aandacht voor- en actieve participatie van klimaatvluchtelingen en gemeenschappen die als eerste zullen worden getroffen door zeespiegelstijging.

Gebundelde krachten

Volgens Catalaanse activisten is klimaatrechtvaardigheid een onderwerp waarbij verschillende actiegroepen hun krachten kunnen bundelen. Dit maakt de Marxa Pel Clima een uitgelezen plek om onderlinge banden te verstevigen: naast groepen voor dierenrechten, duurzame energie en de verbetering van de luchtkwaliteit, hebben ook studentengroepen, vakbonden, feministen en LGBT+ activisten al aangegeven voor deze mars te mobiliseren. Door de deelname van verschillende activistische kunstenaars(groepen) werd de demonstratie een bonte manifestatie, zoals te zien is op de aftermovie.

Een startschot

Naast een massademonstratie is Marxa Pel Clima vooral het startschot voor een nieuwe golf van klimaatacties in niet alleen Catalonië, maar in het hele Iberisch Schiereiland. Er is na de demonstratie een nieuwe actiegroep ontstaan, die zich richt op directe actie voor het klimaat en daarbij oog heeft voor de strijd van andere actiegroepen. Zo zal deze groep op Internationale Vrouwendag een ecologisch, feministisch blok organiseren op de demonstratie die plaatsvindt tijdens een feministische staking op deze dag. Het Actiefonds voelt zich vereerd bij te kunnen dragen aan deze nieuwe golf van klimaatacties en steunt daarom Marxa Pel Clima met een financiële bijdrage.