Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

In Kenia is de LGBTQIA+ gemeenschap nergens veilig

Kenia

Mars voor veiligheid LGBTQIA+gemeenschap Kenia

Locatie

De Community Support Initiative for Refugees (CoSIR) komt op voor de rechten van de LGBTQIA+ gemeenschap in Kenia.

€ 1089

LGBTQ+ - vluchtelingen

doneer nu

De LGBTQIA+ gemeenschap in Kenia krijgt te maken met extreme vormen van geweld. De overheid weet zich er geen raad mee. Activisten gaan de straat op om hen te beschermen.

Actie
  • Algemene info
  • Updates (1)

Homofobie

Afgelopen juni lichtte de politie van Nairobi een groep van 76 LGBTQIA+ vluchtelingen midden in de nacht van hun bed. De vluchtelingen werden op een bus gezet en met een politie-escorte naar vluchtelingenkampen ver buiten de stad gebracht. De politie was niet in staat om de veiligheid van de vluchtelingen te garanderen en had daarom besloten ze ergens anders onder te brengen. Maar de kampen waar de vluchtelingen naartoe gebracht werden waren dezelfde die ze een paar maanden eerder waren ontvlucht. Ook daar had de organisatie namelijk na een paar extreem gewelddadige incidenten aangegeven hun veiligheid niet te kunnen garanderen. De politie gaf daar echter niks om.

“Overal waar we hebben geleefd kregen we te maken met homofobie. We weten niet meer waar we naartoe kunnen vluchten,” aldus een van de leden van de groep in een interview met de BBC.

Petitie

Die machteloosheid en het geweld zijn de LGBTQIA+ gemeenschap in Kenia helaas niet onbekend. Er lijkt voor hen nergens een veilige plek te zijn. De overheid reageert daarop zoals in bovenstaand voorbeeld: door middel van gedwongen verhuizingen naar kampen. Maar zoals gezegd, ook daar is de LGBTQIA+ gemeenschap niet veilig.

De Community Support Initiative for Refugees (CoSIR) komt hiertegen in actie. Zij gaan een petitie houden en die laten ondertekenen door verschillende maatschappelijke organisaties. Via twee verschillende marsen zullen zij de petitie aanbieden aan de verantwoordelijke overheidsinstanties in de hoop dat de rechten van de LGBTQIA+ gemeenschap beter gewaarborgd zullen worden. Dit alles doen zij met steun van Het Actiefonds.

Foto: United Nations Photo via https://bit.ly/37NyrBZ van Flickr / CC BY-SA