Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Voor een tolerant Roemenië!

Roemenië

Manifestatie tegen homohaat in Roemenië

Locatie

De LGBTQI+ gemeenschap in Roemenië organiseert een Pride mars tegen discriminatie en voor gelijke rechten en zichtbaarheid.

€ 1750

bewustmakingscampagne - demonstratie - discriminatie - gelijke rechten - LGBTQI+ - Pride - Roemenië

doneer nu

De LGBTQI+ gemeenschap wordt op allerlei manieren gediscrimineerd, onderdrukt en gesaboteerd in de stad Cluj, Roemenië. Dit kan en mag niet langer voortduren. Daarom organiseert een groep dappere actievoerders een Pride-manifestatie in het stadscentrum.

Actie
  • Algemene info
  • Updates (1)

Cluj-Napoca, of kortweg Cluj is de tweede grootste stad in Roemenië. De stad is bekend om haar etnische en religieuze diversiteit. Maar ondanks dat is het de minst tolerante stad van alle EU-lidstaten tegenover LGBTQI+ mensen.

Haatzaaierij

De groep ‘Coalitie voor Familie’, een groep van maar liefst 30 ngo’s, is zelfs een haatcampagne begonnen tegen de LGBTQI+ gemeenschap. Deze coalitie wil de ‘traditionele familiewaarden’ waarborgen. En hun doel is om de definitie van het huwelijk in de grondwet vast te leggen als ‘de eenwording tussen een man en een vrouw’. Er is volgens hen in Roemenië geen plaats voor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Sabotage

Vorig jaar stuitte de organisatie van Pride Roemenië ook op bizarre sabotageacties van de stadsgemeente. De Pride werd verschillende openbare ruimten ontzegd en uiteindelijk verklaarde de burgemeester dat dergelijke manifestaties verboden zijn in de stad.

Dat Roemenië op het gebied van LGBTQI+ rechten en emancipatie enigszins achterloopt is dus wel duidelijk. Om die reden wil de groep Asociatia PRIDE de mars in het stadscentrum houden, toestemming of geen toestemming. Door middel van deze manifestatie willen zij de onderdrukte gemeenschap zichtbaarheid geven. Ze willen hun stemmen laten horen tegen de aanhoudende discriminatie, repressie en geweld en de publieke ruimte opnieuw claimen. Want de stad is namelijk van iedereen.

Erkenning en tolerantie

Het voornaamste doel van de Pride is de stad laten zien dat de LGBTQI+ gemeenschap niet zomaar het zwijgen opgelegd kan worden. Ze verdienen volledige erkenning. Het Actiefonds helpt het collectief met het organiseren van de mars zelf en met het aanschaffen en verspreiden van promotiemateriaal.

Deze Pride-mars is nog maar het begin van een reeds acties die rechten van de LGBTQI+ gemeenschap weer op de publieke agenda zetten. Acties met de eis om gerespecteerd en getolereerd te worden, acties tegen haatzaaierij. Er volgt namelijk in de komende maanden een referendum dat gaat over de definitie van het ‘huwelijk’ in de grondwet. In de aanloop hiernaartoe hoopt de groep de ogen te openen van de Roemeense bevolking.

Jij kunt helpen in deze strijd voor gelijkheid en gelijkwaardigheid. Met een eenmalige donatie help je de groep hun campagne voort te zetten!