Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Keniaanse jeugd strijdt tegen seksueel geweld

Kenia

Lokale campagne tegen seksueel geweld in Kenia

Locatie

Het Youth Network Integrated Services for Research and Development werd in 2018 opgericht door vijf Keniaanse jongeren die een ruimte wilden creëren voor de Keniaanse jeugd om samen na te denken over oplossingen voor hun problemen.

€ 770

bescherming - feminisme - Kenia - seksueel geweld - universiteit

doneer nu

In Kenia is maar liefst 14 procent van de vrouwen tussen de 15 en 49 jaar slachtoffer geweest van seksueel geweld. Helaas worden de daders zelden veroordeeld. Een lokale ngo zet daarom een campagne op om de rechten van vrouwelijke studentes in Kisii te beschermen.

Actie

Verplichte seks

“Ik heb echt het gevoel dat we zoveel meisjes en jonge vrouwen kwijtraken.”

Het zijn de woorden van een vrijwilligster die vrouwen in de grootste sloppenwijk van Kenia helpt om hun seksuele vrijheid te beschermen. Van die vrijheid is in Kenia weinig over. In 2014 liet een grootschalige enquête zien dat 14 procent van de vrouwen tussen 15 en 49 jaar seksueel geweld had ervaren. De nazorg voor de slachtoffers van seksueel geweld is erbarmelijk. In ziekenhuizen hebben ze te maken met te lange wachttijden waardoor het vaak moeilijk is om bewijs van de verkrachting te verzamelen. Bovendien leidt een aanklacht zelden tot veroordeling. Zo zouden slachtoffers bijvoorbeeld het geweld uitgelokt hebben, niet duidelijk genoeg “nee” hebben gezegd of verplicht zijn tot seks omdat ze cadeaus hadden ontvangen.

Studentenbeweging

Het Youth Network Integrated Services for Research and Development (YNISRD) probeert dit probleem aan te pakken. Dit is een lokale ngo die de Keniaanse jeugd vooruit wil helpen. Op dit moment werkt de YNISRD aan een campagne tegen seksueel geweld op de Kisii University. Dat doet zij door bewustzijn te creëren over de rechten van vrouwen en de juridische middelen die beschikbaar zijn om geweld aan te kaarten. Daarnaast willen ze een feministische studentenbeweging van de grond krijgen. Hiertoe zullen zij een demonstratie, evenementen en workshops organiseren. Het Actiefonds steunt hun campagne!

Foto: Marco Verch via deze link van Flickr / CC BY-SA