Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Lokaal zwembad is van het volk!

Servië

ACTIE · Urban Guerilla in Prokuplje

Locatie

Bewoners komen in actie voor behoud van hun buurtzwembad.

Roemenië - sport - volksvoorzieningen

doneer nu

Lokale autoriteiten willen het openbare zwembad van Prokuplje, een klein Servisch stadje met ongeveer 30 duizend inwoners, verkopen aan een particulier. Dit is niet de eerste keer. Het stadsbestuur van Prokuplja neemt al jaren slechte beslissingen zonder burgers te raadplegen, en verkoopt veel publiek eigendom in obscure en illegale regelingen. Neem bijvoorbeeld de plotselinge sluiting van een sport- en toerismebedrijf twee jaar geleden, waardoor velen zonder baan kwamen te zitten en niet in hun levensonderhoud konden voorzien. Om nog maar te zwijgen over het feit dat alle georganiseerde sportactiviteiten moesten staken, waardoor de jeugd en andere inwoners veel minder sportmogelijkheden hebben. Kinderen in Prokuplje hebben al drie jaar op rij niet kunnen zwemmen. De verkoop van het openbare zwembad is de zoveelste klap in het gezicht van de inwoners van Prokuplje.

Actie

Wanbeheer door de lokale autoriteiten is een ramp in de Servische stad. De gemeente beweert dat het te veel kost om het zwembad te renoveren en verkoopt het liever. Hun argument is nauwelijks overtuigend, aangezien slechts één bedrijf interesse lijkt te hebben om het zwembad te kopen, wat de verdenking oproept dat er achter de schermen iets duisters gaande is. Bovendien verdwijnt het grootste deel van het overheidsgeld dat momenteel aan het openbare zwembad wordt besteed in de zakken van adviesbureaus die de gemeente adviseren om het te verkopen. Als ze gewoon het zwembad zouden opknappen, zou het niet zoveel kosten.

Urbana Gerila (Urban Guerilla) heeft er genoeg van. Ze zijn een groep anonieme activisten die wijzen op het wanbeleid van de gemeente door middel van stickeracties, campagnes op sociale media en het sturen van brieven naar de lokale autoriteiten. Ze willen de gemeente laten weten dat inwoners heel goed weten wat er aan de hand is en dat ze de verloedering van hun stad niet langer pikken. In het verleden zijn hun acties succesvol geweest in het onder de aandacht brengen van lokale problemen. Nu hebben ze hun zinnen gezet op het zwembad, dat er al een paar jaar verlaten bij ligt. Gras en onkruid groeien ondertussen door de scheuren van het lege buitenzwembad.

Hun campagne heeft al vruchten afgeworpen. De beslissing om het zwembad aan de enige bieder te verkopen is voor onbepaalde tijd uitgesteld! Urbana Gerila is van plan om meer acties te voeren om de gemeente te overtuigen om het zwembad te renoveren met publieke middelen. Zo kan iedereen van het zwembad genieten.

Het Actiefonds steunt Urbana Gerila in hun strijd!