Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Kunst als wapen tegen klimaatverandering

Spanje

Kunstenaars in actie tijdens de klimaatconferentie

Locatie

The Artivist Network is een informeel netwerk van activisten dat sinds 2009 bestaat. Hun acties zijn met name gericht op de strijd tegen klimaatverandering.

€ 1250

klimaatverandering - kunst

doneer nu

De klimaatconferentie van 2019 werd op het laatste moment verplaatst naar Madrid. Ondanks deze late wijziging probeert een groep activisten ook in Madrid aandacht te vragen voor de strijd tegen business-as-usual.

Actie

Hamer

The Artivist Network is een informeel netwerk van activisten dat sinds de klimaatconferentie in Kopenhagen van 2009 acties en kampen organiseert om aandacht te vragen voor de strijd tegen klimaatverandering. Daarbij vertrouwen ze voornamelijk op de kracht van kunst en cultuur. De slogan op hun website luidt: “Art is not a mirror held up to reality, but a hammer with which to shape it.” Om succesvol business-as-usual te veranderen, gelooft de beweging dat activisten ook moeten blijven innoveren. Door telkens nieuwe verhalen op een nieuwe manier te vertellen hopen zij dit te doen.

Opblaaspoppen

Voor de klimaatconferentie in Madrid wil The Artivist Network vijf kunstenaars verbinden met vijf lokale groepen uit Chili die strijden tegen de gevolgen van klimaatverandering in hun gemeenschap. Het doel is om acties te organiseren die laten zien hoe kleine gemeenschappen in de Global South te lijden hebben onder Europese multinationals en financiële instellingen. Het gaat om vijf acties met telkens een ander format: onder andere fotografie, muurschilderingen en opblaaspoppen.

Klimaatverandering is misschien wel het grootste probleem van onze tijd. De wereldwijde actiebeweging rondom dit probleem is groeiende maar zoals The Artivist Network ook stelt: er is meer voor nodig om de business-as-usual te doorbreken. Daarom gaat Het Actiefonds de acties van The Artivist Network steunen.

Foto: Pool Moncloa