Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Vanuatu: Climate Justice Now

Vanuatu

ACTIE • Klimaatstrijd in de Stille Oceaan

Locatie

In Vanuatu verwacht de organisatie Pacific Islands Climate Action Network één van de grootste actiedagen in het land ooit te organiseren.

klimaatstrijd - vanuatu

doneer nu

In Vanuatu – een onafhankelijke eilandengroep in de Stille Oceaan – voert de organisatie Pacific Islands Climate Action Network (PICAN) een campagne voor klimaatrechtvaardigheid.

Actie

Het bijzondere aan de campagne is dat PICAN actief gemarginaliseerde groepen betrekt; onder meer oorspronkelijke gemeenschappen, LGBTQIA+ communities en mensen met een beperking.

Pacific Islands Climate Action Network is een overkoepelend orgaan van meer dan 130 organisaties die strijden voor klimaatrechtvaardigheid in de hele regio. PICAN heeft als doel om bruggen te slaan tussen verschillende kwetsbare groepen en hen actief te betrekken bij de klimaatstrijd. Vanuatu is een kwetsbare eilandengroep en zeer vatbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Op alle niveaus wordt ernstige schade en verlies geleden en vooral gemarginaliseerde gemeenschapsleden worden getroffen door de gevolgen van de klimaatcrisis.

Voor deze campagne wil PICAN milieu-, studenten-, vrouwen- en LGBTQIA+-organisaties mobiliseren en betrekken bij een dag vol vreedzame directe acties. De activisten verwachten dat dit één van de grootste actiedagen ooit zal zijn in Vanuatu. Ook werkt PICAN er momenteel aan om het parlement van Vanuatu ertoe te bewegen een motie aan te nemen waarin officieel de klimaatnoodsituatie wordt uitgeroepen. De tekst die de groep aandraagt benadrukt dat juist de kwetsbaardere en gemarginaliseerde groepen de aanjagers kunnen zijn van radicale verandering!