Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Overheid houdt zich stil ondanks aanhoudende brandstichting

Kenia

Kibera sloppenwijkbewoners onder vuur als gevolg van politieke verschillen

Locatie

Kibera sloppenwijkbewoners onder vuur als gevolg van politieke verschillen, de Harambee Self Help Group komt met hulp van Het Actiefonds in actie tegen de brandstichtingen.

€ 1370

armoede - brandstichting - mensenrechten - onderdrukking - politiek

doneer nu
Foto: Brand in sloppenwijk Kibera, Nairobi – Georgina Goodwin/AFP/GettyImages

Na de verkiezingen in november vorig jaar is er veel onrust in de straten van Nairobi. Aanhangers van de herkozen president Kenyatta en aanhangers van de oppositieleider Odinga zien elkaar als vijanden en laten dit niet onopgemerkt. Een groot probleem is de herhaaldelijke brandstichting in verschillende sloppenwijken, waaronder in Kibera. De lokale nieuwszenders geven aan dat de reden van de brandstichting onbekend is maar bewoners van de sloppenwijken wijten het probleem aan de politieke onrust tussen de partijen. De Harambee Self Help Group komt met hulp van Het Actiefonds in actie tegen de brandstichtingen.

Actie

De branden hebben ervoor gezorgd dat mensen op de vlucht zijn geslagen en toevlucht zoeken in tenten langs de weg en in de bossen. Het is alom bekend dat de bewoners van de Kibera-sloppenwijken extreem arm zijn en de brandstichtingen maken hun leefsituatie alleen maar erger. Het kleine beetje dat zij hebben, hebben ze verloren. De overheid houdt zich stil en onderneemt weinig actie om deze mensen te helpen.

Verdeeldheid in Kenia na verkiezingen

Sinds 2013 is Uhuru Kenyatta president van Kenia, hij werd herkozen met 54 procent van de stemmen in augustus 2017. Op 1 september besloot het Gerechtshof echter dat er opnieuw een stemming moest komen vanwege ongeregeldheden. Een tweede verkiezingsronde werd gehouden in november waar de rivaal Raila Odinga besloot de verkiezing te boycotten. Volgens hem zou de tweede verkiezingsronde niet eerlijker zijn dan de eerste. Bijna twee derde van de bevolking besloot niet mee te doen aan de verkiezingen maar de overheid legitimeerde de overwinning van Kenyatta van 98 procent (met minder dan 39 procent opkomst) als eerlijke stemming. Pro-overheidsgroepen worden vooral gedomineerd door mensen van dezelfde stam en etniciteit als de president. Daarbij was Uhuru’s vader Jomo Kenyatta naast een bekend activist tegen kolonialisme ook de eerste zwarte president na de onafhankelijkheid. Tijdens Uhuru Kenyatta’s inauguratie van zijn tweede termijn zei hij: “I will devote my time and energy to build bridges, to unite and bring prosperity to all Kenyans.” Een stap in deze richting werd gezet in maart dit jaar, toen hij werd gezien met de oppositieleider Odinga: zij spraken over plannen voor eenheid in het land. Tot zover is daar helaas weinig van zichtbaar in de sloppenwijken van Nairobi.

Harambee Self Help Group komt in actie!

Harambee Self Help Group wil een dialoog starten met de slachtoffers en de gemeenschap over de redenen dat de overheid zich stilhoudt. Ook zullen zij deze groep representeren als zij in gesprek gaan met de overheid over langetermijnoplossingen voor huisvesting en nieuwe documenten voor de sloppenwijkbewoners. Daarnaast wordt ook verdere noodhulp gegeven zoals het tijdelijk huren van tenten en het uitdelen van voedsel.

The Harambee Self Help Group is opgericht in 2014 om te vechten voor de mensen zonder stem in Nairobi County. En om te vechten tegen discriminatie op basis van gender, etniciteit, religie of leeftijd. De groep bestaat uit 10 vrijwilligers die een onuitputtelijke strijdkracht hebben om een goede overheidsrepresentatie te krijgen en pleiten voor mensenrechten in Kenia. Zij willen in dialoog gaan met een ‘government official’, bijeenkomsten organiseren met de bewoners en tenten huren voor noodopvang.

Steun ons en help Harambee Self Help Group met hun acties voor de sloppenwijken!