Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

OJPD strijdt voor een democratisch systeem met het recht op vrijheid van demonstratie

Tsjaad

ACTIE • Jongerenorganisatie in Tsjaad mobiliseert burgerbeweging

Locatie

Juli 2021 || Jongerenorganisatie pleit voor een Tsjaad waar de macht van het leger verschuift naar de inwoners. Met deze actie willen ze grote systeemverandering aanjagen, en strijden voor de invoering van een modern, democratisch systeem waarin vrijheid van demonstratie een belangrijke pijler is.

burgerbeweging - militaire coup - protest - systeemverandering

doneer nu

Tsjaad verkeert in onrust. Na de dood van president Idriss Déby Itno wordt de macht gegrepen door zijn zoon, door middel van een militaire coup. De jongerenorganisatie Organisation des Jeunes pour la Promotion et le Développement (OJPD) is een nationale NGO die zich sinds 1995 inzet om de levensomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren. In samenwerking met verschillende actiegroepen en mensenrechtenorganisaties pleit de groep voor een toekomst met een inclusief democratisch systeem voor het land.

Actie

Achtergrond

Op 20 april 2021 kondigden militaire officieren op de Tsjadische nationale radio en televisie de dood van president Idriss Déby Itno aan. Zijn zoon, generaal Mahamat Déby (38), nam de macht over middels een militaire coup en ontbond de regering en de grote staatsinstellingen. Burgergroepen zijn altijd onderdrukt door Idriss Déby’s geheime dienst en ook nu, in het gevecht om de macht binnen de overheid, worden de burgers van Tsjaad aan de kant geschoven en maakt de familie Déby de dienst uit. De oppositiepartijen veroordeelden de militaire coup van Mahamat Déby en willen een burgerregering.

Actie voor een democratisch Tsjaad

De jongerenorganisatie Organisation des Jeunes pour la Promotion et le Développement (OJPD) pleit voor een Tsjaad waar de macht van het leger verschuift naar de inwoners. Middels een grote actie mobiliseert de groep de bevolking voor demonstraties en marsen om het terugtrekken van de militaire overgangsraad Conseil Militaire de Transition (CMT) af te dwingen.

Met deze actie willen ze grote systeemverandering aanjagen, en strijden voor de invoering van een modern, democratisch systeem waarin vrijheid van demonstratie een belangrijke pijler is. Eerdere vreedzame demonstraties werden met geweld neergeslagen, waarbij meerdere doden en gewonden vielen.

De OJPD maakt zich hard voor de organisatie van een inclusieve nationale dialoog van waaruit een burgerregering opgericht wordt voor transparante, geloofwaardige verkiezingen en sterke instellingen. Gedurende de overgangsperiode naar een nieuwe regering in de komende weken zullen ze een campagne opzetten om te lobbyen voor een interim people’s movement in plaats van een militair regime.

Met de financiering van Het Actiefonds worden banners, vlaggen, flyers en MB’s voor online communicatie geregeld.