Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Strijd mee voor de vrijheid van de LGBTQ+-gemeenschap in Burundi

Burundi

Jongeren in Burundi komen op voor LGBTQ+-gemeenschap

Locatie

MUCO is in 2016 opgericht door een groep LGBTQ+-jongeren uit de buitenwijken van de voormalige hoofdstad Bujumbura.

€ 500

Burundi - demonstratie - jongeren - LGBTQ+

doneer nu

In Burundi is de “jacht op homoseksuelen” geopend. Een groep jongeren probeert de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap te beschermen.

Actie

Vloek

In Burundi zijn seksuele relaties tussen personen van hetzelfde geslacht sinds 2009 officieel verboden. Overtreders van de wet kunnen tot twee jaar gevangenisstraf en een enorme boete krijgen. Alhoewel de wet schijnbaar zelden tot arrestaties leidt kondigde de politie in 2017 nog aan dat het de “jacht op homoseksuelen” opende. Dit soort taalgebruik staat symbool voor de dominante houding tegenover de LGBTQ+-gemeenschap in Burundi. De gemeenschap heeft te maken met structurele discriminatie en stigmatisering. Zo zien veel mensen homoseksualiteit als een psychische aandoening of een vloek.

Ze verwachten meer dan vijfhonderd getuigenissen te verzamelen

Demonstratie

MUCO is in 2016 opgericht door een groep LGBTQ+-jongeren uit de buitenwijken van de voormalige hoofdstad Bujumbura. Zij hebben als doel een samenleving te creëren waarin mensen van de LGBTQ+-gemeenschap niet gediscrimineerd of gestigmatiseerd worden. Dit doen zij door middel van onderzoek, onderwijs, workshops, slachtofferhulp en lobbyen. Op dit moment is de groep met steun van Het Actiefonds bezig een campagne op te zetten die zal strijden voor afschaffing van de wet die in 2009 aangenomen werd. De campagne bestaat uit een demonstratie in het hart van Bujumbara. Daarnaast zal de organisatie getuigenissen van slachtoffers van geweld en discriminatie verzamelen. Ze verwachten meer dan vijfhonderd getuigenissen te verzamelen. Deze zullen ze opsturen naar politici en media om zo steun te verkrijgen voor het afschaffen van de wet.

Foto: Dave Proffer via deze link van Flickr / CC BY-SA