Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Israëlische NGO vormt een platform voor activisten tegen de bezetting

Israel

ACTIE • Israëlische NGO vormt een platform voor activisten tegen de bezetting

Locatie

In de afgelopen tien jaar zijn er meer dan 100 mensen gevangen gezet voor het weigeren van hun dienstplicht, waarmee ze direct kritiek uitoefenen op de Israëlische bezetting. De NGO Social TV strijdt voor het zichtbaar en hoorbaar maken van hun verhalen. 

activism - Israel - occupation - Palestine

doneer nu

Sinds de oprichting van Israel zijn haar burgers wettelijk verplicht om toe te treden tot het leger als 18 jarige. Sinds 1967 leven miljoenen Palestijnen in door Israel bezette gebieden en zijn er conflicten met omringende landen zoals Libanon, Syrië en Iran. In de afgelopen tien jaar zijn er meer dan 100 mensen gevangen gezet voor het weigeren van hun dienstplicht, waarmee ze direct kritiek uitoefenen op de Israëlische bezetting. De NGO Social TV strijdt voor het zichtbaar en hoorbaar maken van hun verhalen.

Actie

Video-activisme

In 2006 werd Social TV opgericht als onafhankelijke media organisatie voor sociale verandering. Hun online archief bestaat uit meer dan 4000 videos in Hebreeuws, waarvan het meeste in het Engels is vertaalt, met een outreach van 200.000 mensen per maan. Waar geschreven tekst niet altijd mensen bereikt, is visuele documentatie een alternatieve manier om te strijden voor mensenrechten en sociale verandering in Israel, volgens de organisatie.

Social TV bekritiseert de Israëlische overheid voor haar militaristische, chauvinistische agenda. De organisatie is gefocust op het zichtbaar maken van de diversiteit van de Israëlische bevolking en het tegengaan van het overheidsnationalisme, commerciële belangen en politieke agendas. Social TV staat voor sociale verandering, door middel van video-activisme (bijv. documentatie van demonstraties), videos over sociaal-politieke onderwerpen, en het aanbieden van trainingen voor activisten.

Anti-dienstplicht

Social TV doelt nu op het visualiseren van de strijd die wordt gevoerd tegen de Israëlische bezetting. Dit wordt vaak gedaan door het weigeren van de dienstplicht, waardoor in de afgelopen tien jaar meer dan honderd mensen op zijn gepakt. Een van de ideeën is om interviews te houden met jonge mensen in voorbereiding van hun beslissing om niet in dienst te treden. Daarnaast zullen er filmpjes worden gemaakt over demonstraties in solidariteit met dienstweigeraars. Het Actiefonds steunt Social TV in het produceren, editen en vertalen van hun video-activisme tegen de controversiële Israëlische bezetting.

Voor meer informatie, klik hier voor de website van Social TV.