Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Solidariteit met de Great March of Return!

Israël

Israëlische demonstraties in solidariteit met Palestijnen

Locatie

Afgelopen zaterdag (30 maart) voerde Israëlische activisten actie in solidariteit met Palestijnen in de Gazastrook.

€ 1500

demonstratie - Israel - Palestina - Solidariteit

doneer nu

Return Solidarity is een groep Israelische activisten die in samenwerking met Palestijnen acties en demonstraties uitvoeren in solidariteit met de Great March of Return – de wekelijkse demonstraties in de Gazastrook. Afgelopen zaterdag demonstreerden zij in Tel Aviv bij een militaire basis, tegen de situatie waarin mensen uit Gaza gedwongen worden te leven.

Actie

Great March of Return

Afgelopen 30 maart was het een jaar geleden dat de Great March of Return begon. Met deze demonstraties eisen de Palestijnse demonstranten de uitvoering van het recht op terugkeer. De demonstranten willen dat gevluchte Palestijnen terug kunnen naar de dorpen en steden waar ze zijn geboren. Sinds 30 maart 2018 zijn er wekelijks demonstraties aan de grens tussen Gaza en Israël, waar meerdere malen tienduizenden mensen aan meededen.

Repressie

Het Israëlische leger reageerde op de vreedzame demonstranten met traangas en rubberen kogels, maar schoten ook met scherp op demonstranten. Hierdoor zijn al meer dan 220 demonstranten vermoord, waaronder medici, journalisten en kinderen. Daarnaast zijn dertienduizend demonstranten verwond, waarvan velen ernstig.

Return Solidarity

Return Solidarity is een geweldloze actiegroep die zich inzet voor de rechten van Palestijnen. Ze voeren actie wanneer Palestijnen om solidariteit vragen. Ze voerden wekelijks actie aan de Israëlische kant van de grens met Gaza, tegelijkertijd met de demonstranten van de Great March of Return in Gaza en stonden dan ook met hen in contact. Afgelopen zaterdag (30 maart) demonstreerden ze in Tel Aviv. Ook plakten ze posters in Tel Aviv met de gezichten van kinderen die tijdens de demonstraties door Israelische soldaten zijn vermoord.

Het Actiefonds steunt Return Solidarity met een bedrag van 1500 euro. Ze willen dit gebruiken voor nieuwe spandoeken, vlaggen en megafoons, en het drukken van posters en flyers. Van de demonstratie van zaterdag 30 maart is hier een filmpje te bekijken. Net als de foto’s, is het filmpje van Haim Schwarczenberg.