Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Demonstratie voor vrouwenrechten in Venezuela

Venezuela

Internationale Vrouwendag in Venezuela

Locatie

In het patriarchale Venezuela dat in crisis licht wordt Internationale Vrouwendag dit jaar gevierd door vrouwen die zien dat het land juíst door vrouwen weer opgebouwd kan worden.

feminisme

doneer nu

In Venezuela wordt Internationale Vrouwendag gevierd met een grote demonstratie om op te komen voor vrouwenrechten, die lijken te verdwijnen in de crisis waar het land in verkeerd.

Actie

Op Internationale Vrouwendag vindt er een grote demonstratie plaats in Venezuela. Sinds er crisis in het land is uitgebroken is de situatie voor vrouwen in het land in hoog tempo verslechterd. Zij zijn niet alleen het slachtoffer van de economische crisis, maar ook van femicide, verkrachtingen en huishoudelijk geweld. Zij zien hun reproductieve rechten verdwijnen en kwetsbare groepen als de LGBTQIA+ gemeenschap, vrouwen met een Afrikaanse achtergrond, migranten en minderjarigen zijn de eerste slachtoffers van de crisis. Ondertussen blijven vrouwen geweerd worden uit het politieke proces en maken zij geen deel uit van de democratisering en pacificering van het land waarin vrouwen een cruciale rol spelen.

Crisis

In Venezuela heerst al lange tijd een crisis, het is een land dat vrijwel alles importeert, behalve ruwe olie. Maar het falende beleid van Maduro is niet in staat geweest de wereldwijd dalende prijzen voor ruwe olie op te vangen of de eigen olie-industrie te onderhouden. Als gevolg is de munt van Venezuela zodanig in waarde gedaald dat de supermarkten leeg zijn en de economie is ingestort. Er is een heuse exodus ontstaan naar buurland Colombia, dat maar moeilijk kan omgaan met deze nieuwe stroom migranten. De Venezolanen leven daar op straat zonder status of werkvergunning en zo komen vrouwen en minderjarigen veelal in de prostitutie terecht.

Tijd voor radicale verandering

Het feminisme in Venezuela groeit, maar is gedecentraliseerd en nauwelijks geïnstitutionaliseerd. Deze crisis is het moment om niet alleen bescherming en gerechtigheid te eisen, maar ook te integreren in de democratie en voor radicale veranderingen te zorgen in het patriarchale land. Het Actiefonds steunt hun demonstratie en voorbereidingen.