Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Voor veilig en inclusief onderwijs

Polen

ACTIE • In actie tegen schoolstatuten

Locatie

In het steeds conservatiever wordende Polen is er vrijwel geen plaats voor de LGBTQIA+ gemeenschap. Dit vertaalt zich ook naar de statuten van veel schoolgemeenschappen.

LGBTQIA+ - onderwijs

doneer nu

De Poolse GrowSPACE Foundation heeft in samenwerking met de groep Mapa Rownosci een belangrijke missie: het aanpassen van de statuten van scholen in het conservatieve Polen. Er is een totaal gebrek aan respect voor mensenrechten in schoolstatuten door het hele land. Op sommige scholen is het bijvoorbeeld zelfs verboden dat LGBTQIA+ personen met elkaar dansen op het schoolbal en leerlingen worden op allerlei manieren geëxcludeerd of gediscrimineerd.

Actie

GrowSPACE wil informatie verzamelen over zoveel mogelijk scholen en de meest schokkende statuten en artikelen verzamelen. In navolging daarop zal de groep een persconferentie organiseren, waarin ze de statuten presenteren en oproepen om deze te verwijderen, en andere scholen aan te sporen hetzelfde te doen. In het volgende schooljaar willen de activisten opnieuw de situatie monitoren.

De groep zet zich in om het onderwijs in Polen inclusiever te maken, zowel op sociaal als institutioneel niveau. Volgens enquêtes heeft maar liefst 70 procent van jonge LGBTQIA+ mensen in Polen minstens één keer zelfmoordgedachten gehad. Met de persconferentie hoopt de GrowSPACE Foundation veel media-aandacht te krijgen, zodat zij deze hardnekkige problematiek zo goed mogelijk kunnen aankaarten en bewustwording kunnen creëren. Want iedereen heeft recht op veilig onderwijs.