Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Actiegroep Stop Vion! voert actie om alles wat er mis is met slachthuis Vion aan de kaak te stellen

Nederland

ACTIE • Huis-aan-huis krant om misstanden in slachthuis aan de kaak te stellen

Locatie

Actiegroep Sluit Vion! will alles aan de kaak stellen wat er mis is met slachthuis Vion in Boxtel, door de stille middenboot van omwonenden aan te spreken. Met een huis-aan-huis krant zal een discussie worden gestart over o.a. dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden.

doneer nu

Vion is het grootste slachthuis van Nederland, en is al een eeuw lang onderdeel van de lokale gemeenschap in Boxtel. Het bedrijf zorgt voor werkgelegenheid, levert belastingen op en neemt varkens af van omliggende boerenfamilies. Tegelijkertijd staat het bedrijf onder vuur door zorgen om dierenwelzijn, het milieu en arbeidsomstandigheden. Sluit Vion!—een coalitie van Alle Dieren VrijAnimal RebellionVrije Bond Noord-BrabantAutonomen BrabantEarthlings NL, en Cage Undefined—voert actie om alles wat er mis is met Vion aan de kaak te stellen.

Actie

Slachterij Vion is verankert in Boxtel. Veel bewoners hebben directe of indirecte relaties met het slachthuis, maar ook mensen die niet direct met Vion te maken hebben zijn er vaak van overtuigd dat het bedrijf belangrijk is voor het dorp. Aan de andere kant zijn er steeds meer omwonenden die genoeg hebben van Vion, en de overlast die het bedrijf veroorzaakt. Klachten zijn in de loop der jaren toegenomen nu er langzaam maar zeker meer aandacht is voor dierenwelzijn, milieu, de volksgezondheid en arbeidsomstandigheden. Zo leidde de recente corona-uitbraak onder werknemers tot angst, zijn de arbeidsomstandigheden vaak slecht, leven dieren in erbarmelijke omstandigheden, en kampen omwonenden vaak met stankoverlast.

Sluit Vion! wil de middenmoot van Boxtel aanspreken die Vion niet actief steunt, maar zich ook niet uitspreekt tegen het bedrijf. De actiegroep wil omwonenden informeren, discussie aanwakkeren en de steun voor de slachterij verminderen. Langs ongeveer drie duizend adressen zal een huis aan huis krant worden bezorgd, waarin artikelen komen te verschijnen over de verschillende vormen van uitbuiting waar Vion zich schuldig aan maakt, maar ook met inspirerende verhalen over wat te doen als het slachthuis zou sluiten. De actiekrant zal gepaard gaan met posters, stickers en flyers waarmee kleinere en spontane acties kunnen worden gevoerd. 

Foto: “Ruine IX”, gemaakt door Hartmut Kiewert