Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Inheems volk in actie tegen onrechtmatige grondonteigening

Ecuador

ACTIE • Het Sápara volk houdt olie exploitatie buiten de deur!

Locatie

Met de steun van Het Actiefonds kwam het Sápara volk in actie tegen de zoveelste bedreiging en slaagde erin hun leefgebied terug te eisen en zo te verdedigen tegen de exploitatie van olie.

amazone - inheemse bevolking - landrechten

doneer nu

Het Sápara volk is een autonome, inheemse bevolking in het Amazonegebied van Ecuador met een leefgebied van 376.300 hectare. Maar zoals veel inheemse volkeren en het Amazonewoud zelf, wordt hun voortbestaan bedreigd door de kapitalistische en politieke belangen van externe partijen. Gelukkig komt de gemeenschap hiertegen in actie en stelt zich fel op tegen de exploitatie van hun leefgebied, én met succes!

Actie

Het Sápara volk wordt al decennia lang bedreigd. In een eeuw tijd slonk hun bevolkingsaantal van 20.000 tot slechts 1500, o.a. door de gevolgen van rubberplantages en de daarbij horende slavernij. De aanwezigheid van meerdere oliebronnen en de mogelijke exploitatie van hardhout zorgen ervoor dat het volk hun leefgebied tot op de dag van vandaag moet verdedigen tegen bedrijven en politici met conflicterende belangen. Zo besloot het Ministerie van Agricultuur eerder dit jaar om 70% van hun leefgebied, zo’n 250.000 hectare, weg te geven aan een groep die niet tot het Sápara volk behoort, en daarmee niet de belangen van het volk deelt om het woud te beschermen tegen vervuiling, extractie en vernietiging. Het volk dat tot nu toe oliebedrijven en andere vervuilers buiten de deur heeft kunnen houden zou daarmee de controle over hun rechtmatige grondgebied verliezen.

Nación Sapara Del Ecuador (NASE), kwam in actie om het voortbestaan van hun cultuur en gemeenschap te waarborgen. Met de steun van het Actiefonds is er tussen de beslissing van het ministerie in mei dit jaar en de rechtszaak hiertegen in oktober actiegevoerd tegen de onrechtmatige onteigening. Met succes, want op 19 oktober oordeelde de rechter dat het Sápara volk haar grondgebied mag houden en maakt daarmee de beslissing van het ministerie ongedaan! We feliciteren de gemeenschap met hun overwinning en zijn blij een bijdrage te hebben kunnen leveren in de strijd voor hun rechtmatige grondgebied.

#ResistenciaSapara