Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Youth Can!

Zimbabwe

ACTIES • Het groeiende activisme van de Zimbabwaanse jeugd

Locatie

November 2020 || De Zimbabwaanse activistische organisatie Padan Network zette een campagne op om het activisme van de jeugd aan te wakkeren

covid-19 - jongeren - mensenrechten

doneer nu

In de afgelopen maanden heeft de autoritaire regering van Zimbabwe de grip op hun inwoners verstevigd. Onder het mom van COVID 19-maatregelen wordt beweging in de openbare ruimte sterk beperkt op manieren die niet kunnen worden verklaard door de richtlijnen; activisten, mensenrechtenverdedigers, oppositie en andere critici van de regering worden willekeurig gearresteerd.

Actie

Inwoners in het hele land zijn woedend – niet alleen over schendingen van mensenrechten, maar ook over de erbarmelijke toestand van het gezondheidssysteem en verslechterende levensomstandigheden. Corruptie en wanbeleid hebben geleid tot de ineenstorting van de economie en enorme problemen in infrastructuur.

Het verlangen onder de jongeren in Zimbabwe om bij te dragen aan de verandering die ze willen zien, groeit. Nu de fysieke openbare ruimte zo goed als gesloten is, blijft ’s nachts de straat op te gaan om in contact te komen met gelijkgestemde activisten de enige optie.

Om de reeks protesten van de afgelopen maanden voort te zetten [bijvoorbeeld de #ItsNotSanctions-beweging en de landelijke 31 juli-staking die Het Actiefonds steunde], startte Paden Network de Youth Can! campagne. Het project is bedoeld om de jeugd bewust te maken van het feit dat ze nog steeds creatief confronterend kunnen zijn, zelfs in deze periode waarin de overheid de COVID 19-dekmantel gebruikt om openbare organisaties, demonstraties en andere geweldloze vormen van confrontatie te onderdrukken.

De actie, gehouden op 5 november, bestond uit jonge activisten die in het holst van de nacht in verschillende sloppenwijken en voorsteden van Harare rondtrokken en flyers, borden en posters met kritische slogans gericht op de regering verspreidden. De betreffende buitenwijken hebben bijna een miljoen inwoners, en door de borden op strategische punten met veel verkeer te plaatsen, bereikte de actie direct een groot publiek.

Door dit te doen vonden burgers een manier om het hardhandige regime van de overheid te omzeilen; de verzetsgeest vond een nieuwe manier van uitdrukken.