Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Alarm Phone Network herdenkt verdrinkingsslachtoffers

Marokko

Herdenkingsactie bootvluchtelingen Middellandse Zee

Locatie

De Zwitserse organisatie Alarm Phone Network herdenkt vluchtelingen die in 2014 verdronken, zonder ingrijpen van politie. Met een sit-in en conferentie vraagt de groep aandacht voor migrantenrechten en herdenkt samen met nabestaanden en lotgenoten de slachtoffers van het mensonterende grensbeleid.

migrantenrechten - vluchtelingen

doneer nu

Alarm Phone Network organiseert een herdenkingsactie voor vijftien vluchtelingen die op gewelddadige manier om het leven zijn gebracht door de Spaanse grenspolitie. Ze organiseren een driedaagse conferentie in Ceuta. Op de laatste dag zal er een sit-in zijn aan het strand grenzend aan Algerije, om gezamenlijk met Algerijnse nabestaanden en sympathisanten stil te staan bij de slachtoffers.

Actie

De Europese Unie slaagt er steeds beter in vluchtelingen al tegen te houden voordat ze Europa kunnen bereiken. Het Europese anti-vluchtelingenbeleid wordt steeds verder van de kusten van Europa uitgevoerd. Zo vallen er veel slachtoffers op de Middellandse Zee: er wordt geschat dat al 20.000 mensen sinds 2000 zijn overleden tijdens de overtocht naar Europa. Door deze verschuiving van de grenzen wordt de situatie uit de Europese beeldvorming geduwd.

Ceuta

Op 6 februari 2014 in de Spaanse enclave Ceuta, dat Gibraltar verbindt met het Afrikaanse vasteland, zijn vluchtelingen door de Spaanse grenspolitie tegengehouden met rubberen kogels en rookbommen. Een deel van hen die zich nog in de Marokkaanse wateren bevonden, hebben ze laten verdrinken. Zo zijn vijftien mensen om het leven gekomen. De Spaanse grenspolitie, die gefilmd is tijdens deze actie, is niet berecht. De bekendheid van deze gewelddadige actie is een uitzondering tussen alle mensen die in stilte vermist geraakt zijn.

Alarm Phone Network

De groep Alarm Phone Network organiseert een jaarlijkse herdenkingsactie voor deze slachtoffers in Ceuta. Alarm Phone Network is een soort service die bootvluchtelingen op de Middellandse Zee kunnen bellen als er mensen in nood zijn: Alarm Phone Network probeert vervolgens de juiste kustwacht in te lichten. Er zal een driedaagse conferentie plaatsvinden met lezingen, een persconferentie, fototentoonstelling, trainingen voor mensenrechtenadvocaten en uitwisselingen tussen nabestaanden uit vele landen. Op de laatste dag zal er een sit-in zijn aan het strand tegelijk met lotgenoten en nabestaanden uit buurland Algerije.

 

Foto: Maurice Stierl