Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

"Zenith for Young Achievers" strijd tegen politiegeweld in Malawi

Malawi

ACTIE • Politiegeweld in Malawi doodt drie onschuldige burgers

Locatie

In de afgelopen weken zijn er drie onschuldige mensen om het leven gebracht door de Malawische politie. Mensenrechtenorganisatie Zenith for Young Women Achievers mobiliseert met andere organisaties om tegen politiegeweld te protesteren.

doneer nu

Recent zijn drie onschuldige mensen om het leven gebracht door politiebeschietingen in Malawi. De politie ontkent haar fouten. Mensenrechtenorganisatie Zenith for Young Women Achievers strijd voor het ter verantwoording roepen van de betrokken politieagenten in deze zaken, en rechtvaardigheid in het algemeen.

Actie

Op oudejaarsavond werd de 23-jaar oude Blessings Nyonde 8 keer beschoten door de Malawische politie. Hij werd ervan verdacht één van de overvallers te zijn waarvan hij juist vluchtte. Na een week voor zijn leven te vechten in het ziekenhuis overleed hij. Vier dagen na de schietpartij weigerde de politie haar fouten in te zien. Recent kwamen ook twee andere mannen te overlijden als gevolg van beschieting door politieagenten.

De onwettige politiebeschietingen zijn symbolisch voor de wreedheid van Malawisch politie optreden in het algemeen. Het bedreigt en eindigt de levens van onschuldige burgers, terwijl de politie juist mensen zou moeten beschermen. Zenith pleit voor de onmiddelijke arrestatie en vervolging van de schuldige politieagenten. Het is daarnaast in zijn geheel incoherent van de politie om het verhaal aan te hangen dat de slachtoffers verdacht waren van overvallen; zelfs als de verdachten schuldig waren, hebben politieagenten de wet overschreden en de verdachten het recht ontnomen onschuldig te zijn tot schuld is bewezen.

Zenith en andere mensenrechtenorganisaties in Malawi zijn zich aan het mobiliseren en zullen snel een protestmars organiseren tegen politiegeweld. Er zal ook een solidariteitswandeling plaatsvinden voor de families van de slachtoffers.