Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

ACTIE • 'Batucada feminista' tegen het patriarchale systeem

Colombia

ACTIE • Feministische percussiegroep drumt voor vrouwenrechten in Colombia

Locatie

Percussiegroep ‘Matilha Paganas de la Percusión’ voegt zich bij de golf van sociaal protest in Colombia vanuit een feministisch perspectief.

€ 2000

feminisme - sociale ongelijkheid

doneer nu

In Ibagué, Colombia, komt een groep activisten op voor vrouwenrechten met de oprichting van een ‘batucada feminista’ (feministische percussiegroep). Met deze feministische percussiegroep willen ze een bijdrage leveren aan de sociale strijd die sinds april dit jaar in een stroomversnelling is geraakt, nadat er in Colombia grootschalige protesten uitbraken tegen de sociale ongelijkheid.

Actie

De groep Matilha Paganas de la Percusión is al een aantal jaar actief en maakte zich in voorgaande jaren hard voor de legalisatie van abortus in Zuid-Amerika, kaartte femicide en geweld op basis van geslacht aan en stond in het algemeen op tegen de stigmatisering van sociaal protest. Om met hun acties meer te provoceren en, letterlijk en figuurlijk, meer lawaai te creëren, starten ze een Zuid-Amerikaanse percussiegroep, ofwel batucada. Ze zien de percussiegroep als een vorm van artivisme en, wanneer bespeeld door een strijdbare groep vrouwen, een sterk teken van weerstand tegen het kolonialistische en patriarchale systeem van onderdrukking.

Met de hulp van Het Actiefonds is Matilha Paganas de la Percusión van plan professionele instrumenten aan te schaffen en protesten te organiseren en daarmee op lokaal niveau bij te dragen aan de golf van sociale onrust die sinds april door het land raast. Door middel van sit-ins, protestmarsen en flashmobs willen ze vanuit feministisch perspectief een bijdrage leveren aan deze sociale strijd in hun stad.