Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Lobby eruit, burgers erin!

Netherlands

Extinction Rebellion organiseert Septemberrebellie

Locatie

september 2020 || XR verstoort, blokkeert, staakt en bezet om klimaatrechtvaardigheid te eisen. Burgerlijke ongehoorzaamheid werkt!

€ 500

burgerlijke ongehoorzaamheid - extinction rebellion - klimaatcrisis

doneer nu

Afgelopen maand stond in het teken van burgerlijke ongehoorzaamheid tijdens de Septemberrebellie van Extinction Rebellion.

Actie

Op 1 september werd de Septemberrebellie afgetrapt in Den Haag met een demonstratie en een duik in de Hofvijver. Op Prinsjesdag stonden ze met de Traanrede stil bij de treurige staat van het klimaat en ketende een groep rebellen zich vast aan Paleis Noordeinde om aandacht te vragen voor het Burgerberaad. In Amsterdam werd de rebellie voortgezet. Er werd een driedaagse manifestatie georganiseerd op het Museumplein. Met een dans voor het leven blokkeerden ze de Blauwbrug. En met twee massale blokkades op de Zuidas maakten ze een vuist tegen vervuilende bedrijven. De daar gevestigde multinationals hebben door handig lobbyen grote invloed op het schamele klimaatbeleid en dragen dus flink bij aan milieuvervuiling. Genoeg om tegen te protesteren dus.

Extinction Rebellion eist van de Nederlandse overheid:

  • WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  • DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  • LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Het klimaatprobleem is te veelomvattend en complex om toe te vertrouwen aan een overheid die al decennia faalt om in actie te komen. Onder invloed van de lobby door grote bedrijven zijn parlement en kabinet niet in staat gebleken om een snelle transitie in gang te zetten. Een Burgerberaad kan deze impasse doorbreken. Door de acties van XR wordt dit hopelijk gauw gerealiseerd.

Terugkijkend op de afgelopen maand kunnen we met trots zeggen dat de Septemberrebellie een groot succes was. Meerdere dagen achtereen werd met honderden mensen actie gevoerd tegen het falende klimaatbeleid. De protesten waren groter en duurden langer dan vorig jaar; een goed teken dat de beweging blijft groeien. Climate justice now!

Wil jij je ook aansluiten bij Extinction Rebellion? Op zondag 27 september en zondag 4 oktober zijn er online ‘Welkom bij XR’ bijeenkomsten voor nieuwe rebellen. Zie de website voor meer informatie.