Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Burgerlijke ongehoorzaamheid gericht op fundamentele maatschappelijke verandering in het licht van klimaat-, milieu- en sociale crises.

Denmark

Extinction Rebellion Denemarken organiseert massale acties in Kopenhagen

Locatie

In het licht van wereldwijde klimaat–, milieu– en sociale crises én de passieve houding van overheden organiseert Extinction Rebellion Denemarken massale acties van burgerlijke ongehoorzaamheid in Kopenhagen (16-09-20).

activisme - burgerlijke ongehoorzaamheid - extinction rebellion - klimaat activisme - klimaatverandering

doneer nu

De wereld staat aan de vooravond van ongekende wereldwijde sociale en milieu-crises. Om klimaatverandering en biodiversiteitsverlies tegen te gaan organiseert Extinction Rebellion grootschalige acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. Fundamentele veranderingen in de samenleving zijn noodzakelijk. Over twee weken zijn er acties gepland in het centrum van Kopenhagen door Extinction Rebellion Denmark om “business-as-usual” te verstoren.

Actie

Extinction Rebellion is een wereldwijde beweging gericht op het tegengaan van massale extinctie van soorten en maatschappelijke ineenstorting als gevolg van de steeds erger wordende klimaat– en biodiversiteitscrises. In het licht van gebrekkig overheidshandelen roept de beweging wereldwijd op tot een niet-gewelddadige rebellie tegen overheden. Niet lang nadat de beelden van eerste acties in Londen viraal gingen werd de Deense beweging gestart eind 2018.

Denemarken wordt gezien als koploper op het gebied van maatschappelijke verduurzaming. In de afgelopen maanden laaide er echter een discussie op over de overheidsvoorstellen voor groene energie; ze zouden de fossiele industrie in bescherming nemen en speculeren over het verdienen aan CO2 uitstoot. Dit soort green washing door een overheid overschaduwd het feit dat economische belangen nog altijd boven sociale en milieubelangen worden gezet.

Over twee weken organiseert Extinction Rebellion Denemarken acties van burgerlijke ongehoorzaamheid om business-as-usual te verstoren in het centrum van Kopenhagen. Het programma wordt ingevuld met muziek, speeches, kunstinstallaties en het faciliteren van publieke vergaderingen. Het doel is voornamelijk om media aandacht te krijgen en zo het publieke en politieke debat aan te slingeren over de klimaatcrisis, en hoe dit samengaat met onder andere sociale rechtvaardigheid. Met andere woorden, de directe actie doelt op een systeem-kritisch klimaatdebat over hoe de huidige sociaaleconomische samenstelling in Denemarken fundamenteel onhoudbaar is.

Passieve politici, onkritische media en door winst gedreven bedrijven houden een verwoestende manier van leven in stand. De samenkomst van wereldwijde crises op het gebied van klimaat, biodiversiteit, Covid-19, en sociale onrechtvaardigheden zou op z’n minst moeten worden gezien als symptomatisch voor het ondemocratische en onhoudbare systeem waar velen in het Globale Noorden in leven.

Blijf op de hoogte via de instagram pagina