Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Investeerders trekken zich terug uit destructief bouwproject

Turkije

Druk op investeerders vliegvelduitbreiding Istanbul

Locatie

Protest van Het Actiefonds tegen bouw grootste vliegveld ter wereld in Istanbul.

atradius - klimaatverandering - milieu - vliegvelduitbreiding

doneer nu

Vlakbij Istanbul bouwt Turkije aan wat het grootste vliegveld ter wereld moet worden. Maar Atradius Dutch State Business, het bedrijf dat namens de Nederlandse overheid exportkredietverzekeringen verleent, kondigt aan dat een Nederlandse exporteur afziet van de kredietaanvraag. Lokale groepen, waaronder Northern Forest Defense – partner van XminY – zijn natuurlijk heel blij met dit resultaat. Zij hopen dat er meer aandacht komt voor de publieke bezorgdheid rond het omstreden en megalomane bouwprojec.

Actie

Blij met het resultaat

Northern Forest Defence (NFD): ‘Het bouwproject is destructief voor het milieu, de dieren en het klimaat en bedreigt daarmee ook Istanbul. Ondanks dat we niet weten waarom de exporteur zich heeft teruggetrokken, zijn we toch blij dat we onze bezorgdheid naar Atradius hebben uitgesproken. Dit lijkt te hebben geholpen. We zijn blij met dit resultaat en zullen blijven strijden tegen de bouw van het vliegveld.’

Druk van Het Actiefonds

In 2016 ontdekte Het Actiefonds dat Atradius van plan was om een exportverzekering af te geven aan een Nederlandse exporteur in het zogenaamde ‘3rd Istanbul Airport Project’. Hierop stuurde Het Actiefonds een brief naar Atradius en het Ministerie van Financiën met het verzoek om deze verzekering, die exporteurs verzekert tegen financiële risico’s bij zaken doen in het buitenland, niet af te geven. De brief werd ondertekend door meerdere partners, waaronder Milieudefensie en Banktrack.

Destructief bouwproject

In 2015 concludeerde NFD al dat het enorme bouwproject de biodiversiteit in de noordelijke bossen van Istanbul onherstelbaar zou beschadigen. Daarbij worden dorpen in de buurt klakkeloos ontruimd; geweld wordt niet geschuwd. En alsof dat niet erg genoeg is, zijn er ook al meer dan 100 gevallen bekend van werknemers die tijdens de bouw zijn overleden, omdat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

Financiële strop

Of het project überhaupt economisch rendabel gaat zijn, is ook nog maar de vraag. Het is immers niet de eerste keer dat een Turks megaproject de verwachtingen niet waarmaakt. Eerder al bleken de derde brug in Istanbul en de Eurasia-tunnel al een financiële strop te zijn. Niels Hazekamp van partner Both ENDS: ‘Hoewel Atradius niet bekend heeft gemaakt waarom de investeerder is afgehaakt, denken we dat de gezamenlijke druk van NFD, Het Actiefonds en Both ENDS de Nederlandse exporteur aan het denken heeft gezet wat leidde tot het terugtrekken van de aanvraag.’ XminY blijft NFD in ieder geval steunen in hun strijd tegen het vliegveld!

Steun Het Actiefonds en de Turkse milieugroepen in de strijd tegen het allergrootste vliegveld ter wereld. Doe nu een gift!