Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Make Poland Queer Again

Polen

ACTIES • Directe actie en internationale solidariteit voor LGBTQIA+ rechten

Locatie

Make Poland Queer Again zet zich in voor een nieuwe, internationale protestbeweging die door middel van directe actie de rechten van de LGBTQIA+ community wil veilig stellen

directe actie - LGBTQIA+ - Pride

doneer nu

De acceptatie en emancipatie van iedereen die zich onderdeel acht van de LGBTQIA+ community zit in sommige landen al een aantal jaren een neerwaartse spiraal, met als koplopers van deze reis terug in de tijd de Oost-Europese landen Polen en Hongarije. Zo stelde Polen in 2020 LGBT-free zones in, volgde er een wet die abortus vrijwel onmogelijk maakte en zien deze landen een algemene steiging van geweld op basis van iemands seksuele orientatie of gender identiteit. Tijd voor actie dus.

Actie

Make Poland Queer Again is een internationale actiegroep die in het leven is geroepen om een tegengeluid te kunnen bieden tegen de groeiende cultuur van homofobie en geweld richting de LGBTQIA+ community in Oost-Europa. De groep stelt dat er een nieuwe, radicalere protestcultuur nodig is met internationale, grensoverschreidende solidariteit, directe actie en burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals we die bijvoorbeeld kennen binnen het klimaatactivisme. Hun doel is te breken met de bekende, vreedzame protestmars en nieuwe, creatieve vormen van actievoeren te ontwikkelen die de status quo ontwrichten, en te werken aan een netwerk van safe-spaces voor de queer community.

Hun plan bestaat uit het opzetten van een sterk, internationaal georganiseerd netwerk van activisten die samen directe acties plannen en uitvoeren. Onderdeel hiervan is bijvoorbeeld de solidariteitsbus vanuit Berlijn, waarmee activisten op internationaal niveau gemobiliseerd kunnen worden om deel te nemen aan een serie van creatieve, ontwrichtende acties tijdens de Poolse pride-marsen.  Daarnaast willen ze workshops en toolkits ontwikkelen rondom het uitvoeren van directe actie, en zo lokale communities de middelen geven om zich te organiseren en aan te sluiten bij de internationale protestbeweging.

Het Actiefonds staat lijnrecht tegenover de onderdrukkende en facistische ontwikkelingen in Polen en steunt daarom actiegroep Make Poland Queer Again.