Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Inwoners Budapest eisen hun stad terug

Hongarije

Demonstratie tegen onleefbaar Budapest

Locatie

Demonstratie door inwoners van Budapest voor een eerlijke stad met betaalbare woningen.

€ 1500

daklozen - demonstratie - huurprijzen - wonen

doneer nu

Kun je je voorstellen dat je huur binnen vijf jaar verdubbeld, zonder dat je salaris omhoog gaat? Voor inwoners van Budapest is dit de harde realiteit. Ze pikken het beleid niet langer en komen in actie.

Actie

Wonen wordt een privilege

Het wordt steeds onmogelijker om een huis te kopen of huren zonder enorme schulden op te bouwen in Budapest. Inmiddels kunnen zo’n 140.000 gezinnen hun hypotheek niet betalen en 1.5 miljoen gezinnen lukt het regelmatig niet om de huur te betalen. Daarnaast leeft een groot deel van de inwoners van Budapest in slechte leefomstandigheden. Mensen leven in woningen zonder badkamers, woningen vol schimmel, en hebben ook steeds vaker helemaal geen woning: in 2017 zijn al 4000 gezinnen uit hun huis gezet.

De meest kwetsbaren worden het meest getroffen. Dit zijn onder andere gezinnen met weinig geld, mensen met een beperking en LBTGQ+ mensen. Vervolgens worden zij als daklozen gecriminaliseerd en hun rechten ontnomen. Zonder vast woonadres hebben zij geen recht op medische en sociale zorg. Ook stemmen is niet mogelijk voor hen.

De beweging A Város Mindenkié (The City is for All) bestaat uit inwoners van Budapest, veelal daklozen, voormalig daklozen en mensen die in slechte omstandigheden leven.

Inwoners eisen hun stad terug

De beweging A Város Mindenkié (The City is for All) bestaat uit inwoners van Budapest, veelal daklozen, voormalig daklozen en mensen die in slechte omstandigheden leven. Ze eisen van de gemeente dat er maatregelen worden genomen. Al een aantal jaar organiseren ze geregeld blokkades om huisuitzettingen te voorkomen, sit-ins, campagnes en demonstraties.

Op zaterdag 14 oktober 2017 vond ook weer een demonstratie plaats, georganiseerd met steun van Het Actiefonds. Er liepen maar liefst 2000 mensen mee. De eisen die gesteld werden aan de gemeente zijn als volgt: huurbescherming, de bouw van meer sociale huurwoningen, de herintroductie van een sociale huurprogramma voor minderbedeelden en een stop op woninguitzettingen zonder alternatieven. De grote opkomst heeft de politiek hopelijk doen inzien dat er iets moet gebeuren.

Wil je bijdragen aan een leefbare stad? Steun The City is for All dan nu met een donatie!